Обиљежено 25 година од убиства 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде

06.10.2019. 14:21
0
ИЗВОР: СРНА

У мјесту Чакле у федералној општини Трново данас је прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа обиљежено 25 година од страдања 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске над којима су за вријеме примирја стравичан злочин починиле муслиманске снаге.

Претходно је у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у општини Источна Илиџа служен парастос.

Организатор овог догађаја је Општинска борачка организација „Илиџански борац“.

Предсједник Мјесне борачке организације Војковићи, Крупац, Грлица Саша Шкобо изјавио је Срни да преживјели припадници Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде и ове године на достојанствен начин желе да одају помен и очувају сјећање на своје погинуле саборце.

-Те 1994. године, на обронцима Бјелашнице, побијена је наша комплетна јединица, и то у заштићеној зони УН и никада нико за то још није одговарао. Ми сваке године заједно са члановима породица наших ратних другова одлазимо на мјесто страдња, запалимо свијеће и поменемо погинуле - рекао је Шкобо.

Он подсјећа да федералне власти још не дозвољавају Борачкој организацији Источне Илиџе да на мјесту страдања српских бораца буде подигнут споменик.

-Нећемо одустати од наше намјере, а ако нам то не успије, онда ћемо наћи примјерену локацију на подручју које припада Републици Српској и Општини Источна Илиџа - поручио је Шкобо.

Муслиманске снаге, уз помоћ Унпрофора, прекршиле су примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова напале шатор у којем су се налазили командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Нападнути нису имали прилике да се бране, а међу убијенима су биле и двије медицинске сестре. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
У Добром Пољу служен парастос за 17 погинулих бораца славне Гатачке бригаде У Добром Пољу служен парастос за 17 погинулих бораца славне Гатачке бригаде
Тридесет година од страдања бораца Гатачке бригаде у Добром пољу Тридесет година од страдања бораца Гатачке бригаде у Добром пољу
Сутра помен страдалим борцима чете "Петар Пандуревић" Сутра помен страдалим борцима чете "Петар Пандуревић"
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 47m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  17h 9m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  7h 15m
  1
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  16h 10m
  0
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  13h 6m
  0