Обиљежено 29 година од почетка пробоја коридора

13.06.2021. 16:45
0
ИЗВОР: СРНА

 У Ристића Гају код Добоја данас је обиљежено 29 година од почетка пробоја коридора којим је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада око милион и по срба у западном дијелу Републике Српске и Републици Српској Крајини.

Код споменика са 445 имена погинулих српских бораца са подручја Крњина служен је парастос и положени су вијенци.

Командант Крњинске бригаде Мико Шкорић подсјетио је да су 8. јуна 1992. године са Ристића Гаја кренула ова бригада, потпомогнута другим јединицима, на коначан обрачун са непријатељем према Броду и ријеци Сави.

Он је навео да су на овом простору одиграле прве битке са регуларном Хрватском војском и паравојним снагама, које су биле продрле у добојска насеља.

Шкорић је навео да је Хрватска војска била у пуном капацитету јер је то био период када се повукла бивша ЈНА са ових подручја, а они су окупирали територије гдје је била линија раздвајања.

Он је подсјетио да је стратешки циљ агресора био да се снаге регуларне Хрватске војске са паравојним снагама које су надирале, послије покоља српског становништва у Сијековцу, споје преко Брода са снагама тзв. Армије БиХ из правца Зенице и у обруч ставе више од 800.000 Срба, што је спријечено.

- Једанаест дана након тог 8. јуна надовезала се и отпочела операција `Коридор живота" -  рекао је Шкорић новинарима.

Замјеник градоначелника Добоја Владимир Марковић подсјетио је да је битка "Коридор живота" једна од првих, али и најзначајнијих и за овај град и за Републику Српску, захваљујући којој је омогућено да се споји источни и западни дио Српске и омогући њен опстанак.

Он је указао на потребу да се култура сјећања на истину о догађајима на овим просторима сачува од заборава и преноси будућим нараштајима.

Помену су присуствовале породице погинулих учесника битке за коридор, посланици у Народној Скупштини Александар Суботић, Срђан Тодоровић, Данијел Јошић, делегат у Вијећу народа Републике Српске Јасна Лукић, посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић, замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, начелник општине Станари Радојица Ћелић.

Вијенцу су положени и код споменика погинулим борцима у Другом свјетском рату.

Пробојем Коридора прекинута је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада хрватско-муслиманског агресора над дијелом Републике Српске и Републике Српске Крајине који је имао намјеру да уништи и протјера Србе са вјековних огњишта.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Жена погинула у директном судару код Добоја Жена погинула у директном судару код Добоја
Возачу четири и по године робије јер је усмртио пјешака Возачу четири и по године робије јер је усмртио пјешака
Сударила се два камиона (ФОТО) Сударила се два камиона (ФОТО)
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 56m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 18m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 23m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 32m
    0