Обиљежено 29 година од погибије Зорана Цвијетића (ФОТО)

11.01.2023. 14:05
1
ИЗВОР: katera.news

У Источном Сарајеву је данас, у организацији Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, обиљежено 29 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова Српске аутономне области Романија и начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности.

Код спомен-обиљежја на мјесту погибије Цвијетића у Источном Новом Сарајеву вијенце су положили представници Полицијске управе Источно Сарајево, Министарства унутрашњих пословаРепублике Српске, града Источно Сарајево, општина и борачких организација Сокоца, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, те Удружења ветерана служби безбједности.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је новинарима да је Зоран Цвијетић дао немјерљив допринос у организовању српског народа и Министарства унутрашњих послова тадашње Српске Републике Босне и Херцеговине.

- Припадници МУП-а дали су значајан допринос у стварању и одбрани Републике Српске, а данас дају у обезбјеђивању бољих и сигурнијих услова за живот становника Српске – рекао је Бјелица.

Бјелица се захвалио Удружењу ветерана служби безбједности Републике Српске што његују културу сјећање на српске јунаке.

 Љубомир Цвијетић, старији брат покојног Зорана, истакао је да је посебно поносан на брата који је уградио живот у темеље Републике Српске, али и разочаран данашњим статусом и положајем бораца.

Драго Боровчанин, некадаши начелник полиције Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности и Цвијетићев радни колега, рекао је да је он био визионар и херој, који је врло рано схватио да је једина исправна страна – страна правде, истине, човјекољубља и љубави.

- Убијен је снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило. Осим њега, од тих снајпера страдали су и многи цивили, међу њима и дјеца, а непријтељи нису бирали жртве – рекао је он, истичући да је посљедње сате Цвијетићовог живота провео са њим.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Предсједник Подружнице Источно Сарајево Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске Радован Пејић подсјетио је да је Цвијетић херој Одбрамбено-отаџбинског рата, као и 782 припадника МУП-а који су уградили животе у темеље Републике Српске.

- Он је узор, херој и не смије бити заборављен јер је један од најзаслужнијих за постојање данашњег МУП-а, чији би припадници, заједно за ветеранима служби безбједности Републике Српске поново стали на браник отаџбине – рекао је Пејић, додајући да је Цвијетић до задњег даха био на линији одбране.

Жељко Лалић, предсједник Борачке организације општине Соколац, рекао је да Зоранова погибија и жртва нису биле узалудне, иако, како каже, није дочекао да види резултате борбе – слободну државу српског народа.

- Имао сам срећу и част да одрастам са Зораном, школујем се и стварам Репубику Српску. Не смијемо заборавити његову жртву, али и жртву свих припадника МУП-а који су, заједно са 23.000 бораца, дали животе за Републику Српску – рекао је Лалић.

Он је поручио да треба чувати Републику Српску за будућа покољења.

Начелник Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности Зоран Цвијетић погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

Цвијетић је био први начелник Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије и први министар унутрашњих послова САО Романија. Један је од оснивача МУП-а Републике Српске.

На мјесту његове погибије подигнуто је спомен-обиљежје које се налази поред Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву у Лукавици.

Једна улица у Источном Новом Сарајеву носи име Зорана Цвијетића.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kole 11.01.2023. 19:16
    Da mi je znati kakvu uniformu nosi ovo spadalo Radovan Pejić i gdje je nađe.
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 44m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 19m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 6m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 17m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    15h 20m
    2