Obilježeno 29 godina od pogibije Zorana Cvijetića (FOTO)

11.01.2023. 14:05
1
IZVOR: katera.news

U Istočnom Sarajevu je danas, u organizaciji Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, obilježeno 29 godina od pogibije Zorana Cvijetića, prvog ministra unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Romanija i načelnika Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti.

Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije Cvijetića u Istočnom Novom Sarajevu vijence su položili predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslovaRepublike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opština i boračkih organizacija Sokoca, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, te Udruženja veterana službi bezbjednosti.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je novinarima da je Zoran Cvijetić dao nemjerljiv doprinos u organizovanju srpskog naroda i Ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

- Pripadnici MUP-a dali su značajan doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske, a danas daju u obezbjeđivanju boljih i sigurnijih uslova za život stanovnika Srpske – rekao je Bjelica.

Bjelica se zahvalio Udruženju veterana službi bezbjednosti Republike Srpske što njeguju kulturu sjećanje na srpske junake.

 Ljubomir Cvijetić, stariji brat pokojnog Zorana, istakao je da je posebno ponosan na brata koji je ugradio život u temelje Republike Srpske, ali i razočaran današnjim statusom i položajem boraca.

Drago Borovčanin, nekadaši načelnik policije Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti i Cvijetićev radni kolega, rekao je da je on bio vizionar i heroj, koji je vrlo rano shvatio da je jedina ispravna strana – strana pravde, istine, čovjekoljublja i ljubavi.

- Ubijen je snajperskim hicima pripadnika takozvane Armije BiH sa brda Mojmilo. Osim njega, od tih snajpera stradali su i mnogi civili, među njima i djeca, a neprijtelji nisu birali žrtve – rekao je on, ističući da je posljednje sate Cvijetićovog života proveo sa njim.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: katera.news

Predsjednik Podružnice Istočno Sarajevo Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Radovan Pejić podsjetio je da je Cvijetić heroj Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i 782 pripadnika MUP-a koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske.

- On je uzor, heroj i ne smije biti zaboravljen jer je jedan od najzaslužnijih za postojanje današnjeg MUP-a, čiji bi pripadnici, zajedno za veteranima službi bezbjednosti Republike Srpske ponovo stali na branik otadžbine – rekao je Pejić, dodajući da je Cvijetić do zadnjeg daha bio na liniji odbrane.

Željko Lalić, predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac, rekao je da Zoranova pogibija i žrtva nisu bile uzaludne, iako, kako kaže, nije dočekao da vidi rezultate borbe – slobodnu državu srpskog naroda.

- Imao sam sreću i čast da odrastam sa Zoranom, školujem se i stvaram Repubiku Srpsku. Ne smijemo zaboraviti njegovu žrtvu, ali i žrtvu svih pripadnika MUP-a koji su, zajedno sa 23.000 boraca, dali živote za Republiku Srpsku – rekao je Lalić.

On je poručio da treba čuvati Republiku Srpsku za buduća pokoljenja.

Načelnik Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti Zoran Cvijetić poginuo je 11. januara 1994. godine u Lukavici, pogođen snajperskim hicima pripadnika takozvane Armije BiH sa brda Mojmilo.

Cvijetić je bio prvi načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije i prvi ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija. Jedan je od osnivača MUP-a Republike Srpske.

Na mjestu njegove pogibije podignuto je spomen-obilježje koje se nalazi pored Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Lukavici.

Jedna ulica u Istočnom Novom Sarajevu nosi ime Zorana Cvijetića.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Kole 11.01.2023. 19:16
  Da mi je znati kakvu uniformu nosi ovo spadalo Radovan Pejić i gdje je nađe.
Povezane vijesti
Sutra edukativno predavanje o koracima u slučaju nestanka djeteta u OŠ „Sveti Sava“ Sutra edukativno predavanje o koracima u slučaju nestanka djeteta u OŠ „Sveti Sava“
Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
Počinje festival harmonike "Akordeon art plus" Počinje festival harmonike "Akordeon art plus"
Najčitanije
 • Sutra prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
  23h 18m
  1
 • Uhapšen zbog krađe telefona u Dečanskoj ulici
  8h 0m
  3
 • Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
  8h 43m
  0
 • Lice iz Pala prijavljeno policiji jer nije isporučilo rezanu građu
  7h 51m
  0
 • Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu
  3h 25m
  1