Обиљежено 30 година од оснивања "Гарде Пантери"

02.05.2022. 14:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и отварањем изложбе ратних фотографија данас је у Бијељини обиљежено 30 година од формирања "Гарде Пантери" - једне од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, која је прошла готово сва ратишта.

Посљедњи ратни командант Гарде "Пантери" Љубиша Лазић подсјетио је да је ова јединица имала сјајну историју у протеклом одбрамбено-отаџинском рату, а по формацији била је лака пјешадијска бригада, која је бројала око 1.150 људи.

- Међутим, услови су захтијевали да смо морали да је модификујемо између моторизоване и механизоване јединице, зато смо и имали велике маневарске могућности. У року од 24 часа могли смо да се пребацимо са једног фронта на други - рекао је Лазић новинарима.

Лазић је навео да је у току борбених дејстава погинуо 101 припадник Гарде, а рањено је 675.

- Бригада је у току рата два пута одликована - Орденом Немањића 1993. године за борбе код Смолуће и Карађорђевом звијездом другог реда 1995. године за проширење Коридора - навео је Лазић.

Предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић истакао је да Удружење баштини традицију још од 1998. године и сваке године обиљежавају сјећање на оснивање ове јединице.

- За нас је ово велики јубилеј и драго нам је што је данас оволико људи на Градском тргу - истакао је Цвијетиновић.

Генерал у пензији Будимир Гаврић нагласио је да је "Гарда Пантери" била елитна јединица источног босанског корпуса, која је исто тако спадала и у најелитније у Војсци Републике Српске.

- `Гарда Пантери` је била ангажована у зони корпуса, није имала своју зону одбране, али је била анагажована у свим ситуацијама гдје је `зашкрипало`. Тамо гдје је било најтеже - били су ангажовани борци из `Гарде Пантери` - рекао је Гаврић.

Мајор Владо Тодоровић присјетио се ратних дејстава на Смолући, гдје је, како је истакао, сваког дана имао мртвих и рањених, док нису дошли храбри припадници Гарде и спасили заробљени српски народ у рововима.

- Три дана су јуришали на ровове да нас ослободе - рекао је Тодоровић.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић истакао је да "Гарда Пантери" на свом ратном путу нема апсолутну ниједну једину мрљу, те да су учествовали у свим најхуманијим мисијама Војске Републике Српске - од пробоја Коридора до пробоја и ослобађања цивилног становништва око Смолуће.

- Скупштинском одлуком је Удружење ветерана `Гарда Пантери` проглашено за удружење од општег интереса за град Бијељину - подсјетио је Ђурђевић и изразио наду да ће и у наредном периоду бити његована традиција Гарде.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић рекао је да је данашњи дан велики јубилеј и за Гарду и за све становнике Републике Српске и Бијељине, будући да је ова јединица учествовала на најважнијим бојиштима широм Републике и успјела да одбрани српска огњишта.

Вијенце и цвијеће су положили представници породица погинулих бораца, Скупштине града, Градске управе, Удружења ветерана "Гарда Пантери", Борачке организације Бијељина, Полицијске управе и Оружаних снага.

Вијенце су положили и припадници борачких организације Лопаре и Братунац, Ветерана Републике Српске, Удружења ветерана "Црвене беретке", ветерани посебних јединица МУП-а Републике Србије, представници ветерана 549. бригаде "Душан Силни", удружења "Бели вукови", "Вукови са Вучијака", "Вукови са Дрине", "Орлови Грмеча", "Мандини лавови".

Цвијеће су положили и народни посланици из Бијељине, као и одборници у градском парламенту.

Претходно је у Цркви Светог Ђорђа служен парастос погинулим и умрлим борцима, а након полагања вијенаца, у Галерији Центра за културу отворена је изложба ратних фотографија "Гарде Пантери".

Коментари 0
Повезане вијести
Академија поводом 30 година Црвеног крста Академија поводом 30 година Црвеног крста
Русија обиљежава 81. годину од напада Њемачке на Совјетски савез Русија обиљежава 81. годину од напада Њемачке на Совјетски савез
У Братунцу први пут обиљежен Свјетски дан музике У Братунцу први пут обиљежен Свјетски дан музике
Најчитаније
 • Извучени добитници карата за концерт Драгане Мирковић
  11h 53m
  0
 • У први разред основне школе у Калиновику уписано пет ђака
  8h 55m
  1
 • Нестао Неђо Цвијетиновић
  1h 57m
  0
 • Конференција беба у Рогатици – Павле Бојат предсједник (ФОТО)
  3h 31m
  1
 • Превозници гасе камионе због високих цијена горива
  11h 11m
  0