Обиљежено 30 година од оснивања "Гарде Пантери"

02.05.2022. 14:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и отварањем изложбе ратних фотографија данас је у Бијељини обиљежено 30 година од формирања "Гарде Пантери" - једне од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, која је прошла готово сва ратишта.

Посљедњи ратни командант Гарде "Пантери" Љубиша Лазић подсјетио је да је ова јединица имала сјајну историју у протеклом одбрамбено-отаџинском рату, а по формацији била је лака пјешадијска бригада, која је бројала око 1.150 људи.

- Међутим, услови су захтијевали да смо морали да је модификујемо између моторизоване и механизоване јединице, зато смо и имали велике маневарске могућности. У року од 24 часа могли смо да се пребацимо са једног фронта на други - рекао је Лазић новинарима.

Лазић је навео да је у току борбених дејстава погинуо 101 припадник Гарде, а рањено је 675.

- Бригада је у току рата два пута одликована - Орденом Немањића 1993. године за борбе код Смолуће и Карађорђевом звијездом другог реда 1995. године за проширење Коридора - навео је Лазић.

Предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић истакао је да Удружење баштини традицију још од 1998. године и сваке године обиљежавају сјећање на оснивање ове јединице.

- За нас је ово велики јубилеј и драго нам је што је данас оволико људи на Градском тргу - истакао је Цвијетиновић.

Генерал у пензији Будимир Гаврић нагласио је да је "Гарда Пантери" била елитна јединица источног босанског корпуса, која је исто тако спадала и у најелитније у Војсци Републике Српске.

- `Гарда Пантери` је била ангажована у зони корпуса, није имала своју зону одбране, али је била анагажована у свим ситуацијама гдје је `зашкрипало`. Тамо гдје је било најтеже - били су ангажовани борци из `Гарде Пантери` - рекао је Гаврић.

Мајор Владо Тодоровић присјетио се ратних дејстава на Смолући, гдје је, како је истакао, сваког дана имао мртвих и рањених, док нису дошли храбри припадници Гарде и спасили заробљени српски народ у рововима.

- Три дана су јуришали на ровове да нас ослободе - рекао је Тодоровић.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић истакао је да "Гарда Пантери" на свом ратном путу нема апсолутну ниједну једину мрљу, те да су учествовали у свим најхуманијим мисијама Војске Републике Српске - од пробоја Коридора до пробоја и ослобађања цивилног становништва око Смолуће.

- Скупштинском одлуком је Удружење ветерана `Гарда Пантери` проглашено за удружење од општег интереса за град Бијељину - подсјетио је Ђурђевић и изразио наду да ће и у наредном периоду бити његована традиција Гарде.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић рекао је да је данашњи дан велики јубилеј и за Гарду и за све становнике Републике Српске и Бијељине, будући да је ова јединица учествовала на најважнијим бојиштима широм Републике и успјела да одбрани српска огњишта.

Вијенце и цвијеће су положили представници породица погинулих бораца, Скупштине града, Градске управе, Удружења ветерана "Гарда Пантери", Борачке организације Бијељина, Полицијске управе и Оружаних снага.

Вијенце су положили и припадници борачких организације Лопаре и Братунац, Ветерана Републике Српске, Удружења ветерана "Црвене беретке", ветерани посебних јединица МУП-а Републике Србије, представници ветерана 549. бригаде "Душан Силни", удружења "Бели вукови", "Вукови са Вучијака", "Вукови са Дрине", "Орлови Грмеча", "Мандини лавови".

Цвијеће су положили и народни посланици из Бијељине, као и одборници у градском парламенту.

Претходно је у Цркви Светог Ђорђа служен парастос погинулим и умрлим борцима, а након полагања вијенаца, у Галерији Центра за културу отворена је изложба ратних фотографија "Гарде Пантери".

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 11m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 16m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 25m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 4m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 32m
    0