Обиљежено 30 година од убиства Срба у Бродару

09.09.2022. 17:30
1
ИЗВОР: srna.rs

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју код тунела "Бродари" између Вишеграда и Рудог обиљежено је 30 година од убиства седам бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и двије медицинске раднице у овом тунелу.

На овом мјесту убијени су медицинска сестра Љубица Кастратовић, заједно са докторком Стојаном Јојовић, које су тог дана кренуле да пруже помоћ рањеним борцима.

На видно означено санитетско возило у којима су се налазиле докторка и медицинска сестра пуцали су припадници тзв. Армије БиХ.

Породица је тек након два мјесеца од погибије преузела њихове посмртне остатке.

Пуних осам дана девет припадника Војске Републике Српске из Вишеграда и Рудог боравило је у тунелу, а само два су успјела преживјети.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се не смију заборавити они који су дали животе за Републику Српску, а посебно случај у тунелу Бродар гдје су убијени цивили који су спасавајући туђе животе изгубили свој живот.

- Нико од нас не оправдава било који злочин ако се десио над другим народом, али исто тако тражимо да се сноси одговорност за страдање српског народа на овим просторима - истакао је Ђуревић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Александар Савић рекао је да је у години јубилеја Војске Републике Српске и година помена попут овога у Бродару, гдје су прије 30 година убијени војници руђанске и вишеградске бригаде и медицинско особље.

- И послије 30 година злочинци и налогодавци нису процесуирани, а доста доказног материјала је скупљено и предато у Тужилаштво БиХ. Бродар је синоним страдања Војске Републике Српске, као и њиховог спасења. У тунелу је један од војника ВРС попио отров да не би пао у руке злочинаца - истакао је Савић.

Обиљежавању 28 година од страдања, осим породица погинулих бораца, присуствовали су и чланови општинских борачких организација Вишеград и Рудо.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 09.09.2022. 19:37
    Da je ovo samo jedini slučaj gdje za ratni zločin ubijanja Srpskih civila niko od zločinaca nije odgovaro, ovo je standardni obrazac diskriminatorskog ponašanja Tužilaštva BiH. Za najmanji ratni zločin, pojedinačno ubistvo počinjeno od strane Srba, sud je veoma ažuran i ekpresno, često i u nedostatku čvrstih dokaza procesuira i kažnjava momentalno. Žalosno i tužno da najveći organi vlasti iz Republike Srpske ništa ne preduzimaju da se stane u kraj ovoj teškoj diskriminacji i nepravdi, pogotovo obzirom na veliki protok vremena i da potencijalni svjedoci zločina biološki nestaju. Što dalje ukazuje da zločinci mogu mirno da duškaju na slobodi, bez straha od progona i kazne.
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 29m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 47m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 14m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 23m
    0