Обиљежено 80 година од страшног злочина над Србима у Старом Броду

22.03.2022. 19:07
2
ИЗВОР: srna.rs

У капели у Старом Броду код Вишеграда служена је литургија и парастос жртвама покоља у овом мјесту који су починиле усташе предвођене Јуром Францетићем на празник Младенци 1942. године.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је да се на велики хришћански празник сјећамо мученика који су страдали.

- Све више је посјета овом мјесту и данас су били представници власти, омладина и гости из Републике Српске и Србије, што ме као свештеника радује - истакао је Вукотић.

Литургији је присуствово начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и делегација Општинског одбора СНСД-а, који су положили цвијеће на споменик у Старом Броду.

- Одали смо почаст свим жртвама које су страдале на овом мјесту. Наша обавеза је да се на овај датум присјетимо свих злочина који су прије 80 година починили нељуди невиним жртвама - истакао је Ђуревић.

Он је рекао да је општина Вишеград, у сарадњи са Црквеном општином Вишеград, увела новину да сви ученици завршних разреда основне и средње школе заједно са разредним старјешина долазе да посјете овај комплекс, јер млади треба да сачувају овакве догађаје од заборава да се не би поновили.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја те године.

У Старом Броду је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова који симболизују збјег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.03.2022. 20:27
    Strašan zločin, koji mora biti podsjetnik na šta su monstrumi sa fesom i znakom u spremni. Pokazana je nezabilježena monstruoznost u zločinima. Tako bolesna da su se njemački vojnici zgrozili i prekinuli pokolj, koji su vršili ustaše sa fesom i u crnoj uniformi. Među spašenim od njemačke vojske je bila i moja baka.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.03.2022. 20:21
    Ne smijemo zaboraviti da su se brozove sluge a srpski izrodi, partizani, ruku pod ruku, zajedno sa ustašama, a protiv tada jedine legitimne vojske JVUO, borili u probijanju linije zaštite stanovništva, i tako direktno učestvovali u omogućavanju tog strašnog pokolja nad našim narodom. Postoji više fotografija iz te zajedničke i zločinačke akcije partizana pod komandom Koče Popovića i francetićevih, te običnih ustaša feslija.
Повезане вијести
Стари Брод - из пресуде усташи Ибру Алиспахићу из Вишеграда Стари Брод - из пресуде усташи Ибру Алиспахићу из Вишеграда
Стари Брод - свједочанство Ђорђа Вишковића Стари Брод - свједочанство Ђорђа Вишковића
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 30m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 54m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 23m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    7h 0m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 41m
    0