Објављен роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић

03.08.2024. 13:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Нови роман књижевнице Маријане Петронић из Источног Сарајева "Пиши, добри мој Нектарије", који је недавно објављен, биће представљен на Сајму књига од 12. до 15. августа у Источном Новом Сарајеву.

Роман говори о Александријској библиотеци и древном Египту, који је објављен у издању издавачке куће "АСоглас" из Зворника.

Петронићева је изјавила Срни да се роман заснива на историјским чињеницама, али да не недостаје ни фикције, напомињући да је њу одувијек интересовала стара цивилизација.

Она је додала да је хтјела да напише нешто необично, да буде у вези са Александријском библиотеком која је позната по великом фонду и три велика пожара која су је захватила.

- Није ми био циљ да говорим о библиотеци која се разара, него о библиотеци која се ствара - истакла је Петронићева и додала да је роман почела да пише прије 2010. године.

Један од централних ликова је Нектарије, који је име добио по пићу богова "нектару".

- Међутим, открићете да је Нектарије и име Нектарија Егинског и епископа британско-ирског. Кретање за ликовима романа био је узбудљив посао. Осјетила сам сваки њихов корак и надам се да ће и читаоци успјети да уживају у овом роману као што сам ја док сам га писала - рекла је Петронићева.

Професор Радославка Сударушић у рецензији истиче да Петронићева елегантно разастире своје завидно познавање опште историје свијета и зналачки барата језиком симбола.

Она је додала да Петронићева прати период успона велељепне Александријске библиотеке, али да љубавна прича Саре и Нектарија у роману освјежава цијели амбијент.

- Захваљујући вишегодишњем библиотекарском искуству, Петронићева је проникнула у саму срж библиокосмоса. Вид‌јећемо да библиотекари нису пуки `људски ресурс`, како их неријетко препознаје савремена теорија менаџмента, већ стварни људи, од крви и меса, изразито интелектуални и осјећајни - рекла је Сударушићева.

Промоција романа "Пиши, добри мој Нектарије" треба да буде организована од септембра у Матичној библиотеци Источно Сарајево, затим у Зворнику, Бањалуци, Хан Пијеску.

У издању Матичне библиотеке Источно Сарајево из штампе је изашла и књига под називом "Заборављена Милица Мирон", чији је приређивач Петронићева.

Маријана Петронић рођена је 16. априла 1965. године у Требињу. Завршила је студије Свјетске књижевности и библиотекарства на Филозофском факултету у Сарајеву, као и Факултет физичког васпитања и спорта.

До сада је објавила збирке поезије за д‌јецу "Урнебесне и бајколике пјесмице" и "Форе и метафоре", роман "Битка за Фиренцу", приче за д‌јецу "Прича о д‌јеци с крилима", збирку поезије за одрасле "О љубави ни ријечи".

Аутор је бројних радова из области библиотекарства, а ради у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО) Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 41m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 32m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 19m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 45m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 27m
    0