Objavljen roman "Piši, dobri moj Nektarije" Marijane Petronić

03.08.2024. 13:51
0
IZVOR: srna.rs

Novi roman književnice Marijane Petronić iz Istočnog Sarajeva "Piši, dobri moj Nektarije", koji je nedavno objavljen, biće predstavljen na Sajmu knjiga od 12. do 15. avgusta u Istočnom Novom Sarajevu.

Roman govori o Aleksandrijskoj biblioteci i drevnom Egiptu, koji je objavljen u izdanju izdavačke kuće "ASoglas" iz Zvornika.

Petronićeva je izjavila Srni da se roman zasniva na istorijskim činjenicama, ali da ne nedostaje ni fikcije, napominjući da je nju oduvijek interesovala stara civilizacija.

Ona je dodala da je htjela da napiše nešto neobično, da bude u vezi sa Aleksandrijskom bibliotekom koja je poznata po velikom fondu i tri velika požara koja su je zahvatila.

- Nije mi bio cilj da govorim o biblioteci koja se razara, nego o biblioteci koja se stvara - istakla je Petronićeva i dodala da je roman počela da piše prije 2010. godine.

Jedan od centralnih likova je Nektarije, koji je ime dobio po piću bogova "nektaru".

- Međutim, otkrićete da je Nektarije i ime Nektarija Eginskog i episkopa britansko-irskog. Kretanje za likovima romana bio je uzbudljiv posao. Osjetila sam svaki njihov korak i nadam se da će i čitaoci uspjeti da uživaju u ovom romanu kao što sam ja dok sam ga pisala - rekla je Petronićeva.

Profesor Radoslavka Sudarušić u recenziji ističe da Petronićeva elegantno razastire svoje zavidno poznavanje opšte istorije svijeta i znalački barata jezikom simbola.

Ona je dodala da Petronićeva prati period uspona veleljepne Aleksandrijske biblioteke, ali da ljubavna priča Sare i Nektarija u romanu osvježava cijeli ambijent.

- Zahvaljujući višegodišnjem bibliotekarskom iskustvu, Petronićeva je proniknula u samu srž bibliokosmosa. Vid‌jećemo da bibliotekari nisu puki `ljudski resurs`, kako ih nerijetko prepoznaje savremena teorija menadžmenta, već stvarni ljudi, od krvi i mesa, izrazito intelektualni i osjećajni - rekla je Sudarušićeva.

Promocija romana "Piši, dobri moj Nektarije" treba da bude organizovana od septembra u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, zatim u Zvorniku, Banjaluci, Han Pijesku.

U izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo iz štampe je izašla i knjiga pod nazivom "Zaboravljena Milica Miron", čiji je priređivač Petronićeva.

Marijana Petronić rođena je 16. aprila 1965. godine u Trebinju. Završila je studije Svjetske književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kao i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

Do sada je objavila zbirke poezije za d‌jecu "Urnebesne i bajkolike pjesmice" i "Fore i metafore", roman "Bitka za Firencu", priče za d‌jecu "Priča o d‌jeci s krilima", zbirku poezije za odrasle "O ljubavi ni riječi".

Autor je brojnih radova iz oblasti bibliotekarstva, a radi u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu
Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 0m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 42m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 10m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 31m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 40m
    0