Објављен шири избор романа за НИН-ову награду

05.01.2021. 20:51
0
ИЗВОР: СРНА

Жири за додјелу НИН-ове награде објавио је данас листу од 38 романа који су ушли у шири избор за ову престижну књижевну награду.

Прву селекцију начинио је жири у саставу Марија Ненезић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић, Бранко Кукић и Теофил Панчић, као предсједник жирија.

Списак наслова који су ушли у избор биће објављен 14. јануара у НИН-у, а име 67. добитника признања које овај београдски недјељник додјељује од 1954. године жири ће саопштити у понедјељак, 25. јануара.

На листи од 38 романа који су ушли у шири избор, а уређена је хронолошки, по редослиједу пристизања у редакцију НИН-а, су романи: "Замалек" Дејана Тиаго Станковића, "Слобода говора" Владана Матијевића, "Немају све куће двориште" Катарине Митровић, "У јарку" Слађане Нине Перковић, "Што на поду спаваш" Дарка Цвијетића, "Контраедорфин" Светислава Басаре и "Људи без гробова" Енеса Калиловића.

У шири избор ушли су и "Скрик" Љиљане Малетин Војводић, "Сироти мали ратови" Уроша Димитријевића, "Љубави, магле, острва" Светозара Влајковића, "Ђубре" Марка Видојковића, "Подстанар" Филипа Грујића, "Полазећи од краја света" Јовице Аћина, "Пурпурна декада" Владимира Копицла, "Прекрасне рушевине" Саве Стијеповића и "Фрактура" Ненада Теофиловића.

Ту су и "Параноја барона Алдина" Бошка Крстића, "Љубавна песма" Срђана Срдића, "Пелерина" Радивоја Шајтинца, "Хостел Калифорнија" Звонка Газиводе, "Југословени" Бориса Миљковића, "Коначни извештаји о равнотежи" Фрање Петриновића, "Човечуљак у крошњи" Милана Белегишанина, "Пет годишњих доба марвеног доктора" Милоша Николина и "Биће једном" Угљеше Шајтинца.

На списку су и "Духови новембра" Милоша Живановића, "Катарина" Драшка Сикимића, "Не могу сви да умру лети" Милана Тодорова, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића, "Вивид" Уроша Ристановића, "Спам" Лазара Пашћановића, "Стојна ветрењача: четири каната" Радована Белог Марковића.

У шири избор ушли су и романи "Пратећи вокали" Ласла Блашковића, "Чији то траг видим у крошњама?" Милана Вурдеља, "Под оба сунца" Огњена Спахића, "Колосеум" Жељка Обреновића, "Квартида" Шабана Шаренкапића и "Давид против оптужног злодуха" Предрага Марковића.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржано друштвено такмичење у лову рибе на пловак на језеру Лађеница (ФОТО) Одржано друштвено такмичење у лову рибе на пловак на језеру Лађеница (ФОТО)
Ученици ОШ „Србија“ трећи на републичком такмичењу „Дјеца у саобраћају 2024“ Ученици ОШ „Србија“ трећи на републичком такмичењу „Дјеца у саобраћају 2024“
„Кинески мост“ у петак у Палама „Кинески мост“ у петак у Палама
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  19h 13m
  1
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  23h 55m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  17h 55m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  18h 8m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  15h 55m
  0