Објављен тајни документ: Распад Југославије - САД - Ал Каида

23.12.2019. 10:07
0
ИЗВОР: Танјуг

Швајцарска обавештајна служба објавила документ у којем наводи да су САД у рату у Југославији користиле паравојне снаге из којих је настала Ал Каида.

Како преносе “Вечерње новости”, САД су у рату у бившој Југославији користиле исте оне паравојне снаге уз помоћ којих су претходно ратовале против Совјетског Савеза у Авганистану.

Те снаге ће касније понијети име исламистичке терористичке мреже Ал Каиде, а на истим темељима су се касније развиле и остале терористичке организације милитантних муслимана, као што је Исламска држава, наводи се у документима швајцарске службе за које београдски дневник каже да су управо доспјели на свијетло дана.

У документима се наводи да су политичка и медијска пропаганда, који су служили као оквир за распарчавање бивше Југославије, у међувремену добро истражени.

Оно што ситуацију разликује од, рецимо, рата у Ираку, јесте чињеница да бројни медији и коментатори до данас настоје да одбране тадашње званичне верзије о околностима под којима се одвијао рат у бившој Југославији.

У документима се, између осталог, подсјећа и на случај масакра на сарајевској пијаци “Маркале”, за који су првобитно биле оптужене снаге Срба, док су касније у том, као и у неким наредним случајевима, официри мисије УН у Босни закључили да су злочин највјероватније спровеле снаге Армије БиХ према сопственом становништву.

Швајцарци, како преносе “Новости”, указују на то да се у ратној стратегији овај захват назива “нападом под лажном заставом”.

У документима се наводи списак пропагандних примјера, којима су медији стварали оквир за рат у Југославији и којима су дубоко утицали на јавно мњење о суштини и карактеру тог сукоба.

У документима се под таквим примјерима помињу “српски логор смрти Трнопоље”, “Маркале”, као и Сребреница, за коју се наводи да је “најтужнији врхунац рата у Босни”.

 

Коментари 0
Повезане вијести
САД објасниле вето у СБ УН САД објасниле вето у СБ УН
Париз изражава жаљење због одбацивања резолуције Париз изражава жаљење због одбацивања резолуције
Суд одбио да дисквалификује Трампа са избора 2024. године Суд одбио да дисквалификује Трампа са избора 2024. године
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 30m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 26m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 11m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 10m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 22m
    0