Објављена имена мртвих који су пријављени за гласање путем поште

01.10.2020. 21:20
0
ИЗВОР: Buka portal

Најмање стотину мртвих бх. држављана лично се пријавило за гласање путем поште, сазнаје Истрага.ба.

То је утврђено и прелиминарном провјером Централне изборне комисије БиХ која још увијек није завршила комплетну анализу свих пријава за гласање из иностранства.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар је још почетком септембра изјавио да је Комисија до тада утврдила да се 25 мртвих особа пријавило за гласање путем поште.

- Већ смо одређене материјале прослиједили Тужилаштву БиХ - рекао је 2. септембра предсједник ЦИК-а говорећи за Н1.

Међутим, од тада се ситуација драстично промијенила. Према информацијама Истраге, службеници ЦИК-а до сада су пронашли најмање стотину особа које су се “пријавиле” за гласање из дијаспоре.

ЦИК је Тужилаштву БиХ већ доставио доказе за око 50 случајева, а у наредним данима би та листа требала бити комплетирана. Највећи број “мртвих” бирача пријавио се за гласање из Србије. У питању су, углавном, бирачи из општина на лијевој обали Дрине.

Осим за гласање из Србије, мртви бирачи су се пријављивали за гласање из Хрватске, Њемачке, Аустрије, Швајцарске, Словеније…

Осим мртвих бирача, ЦИК је уочио да су десетине бх. држављана, и бошњачке и српске националности, пријављени на непостојећим адресама у Србији. Такође је забиљежено да је, рецимо, на једној адреси за гласање из дијаспоре пријављено преко 50 гласача, свих националности.

Но, вратимо се мртвима. Истрага је у посједу дијела списка мртвих бх. држављана који су се “лично” пријавили за гласање путем поште.

За изборну јединицу Вишеград се, тако, пријавило најмање седам мртвих бирача који би требали гласати из дијаспоре. У питању су Сергеј Сухарев, Видак Лакић, Радомир Марковић, Иво Пециреп, Васиљка Марковић, Радиша Трифковић и Радмила Пејовић. Сви су пријављени за гласање из Србије.

Исти број мртвих бирача се пријавио за гласање за општину Орашје. У питању су двије особе које се зову Мато Криштић, те Адам Винцетић, Јела Недић, Хајрија Рустемовић, Ахмет Шкребић и Маријан Баотић. Сви који се налазе на ЦИК-овом списку “мртвих” бирача који своје бирачко право остварују гласањем путем поште.

Из сусједне општине Оџак за гласање путем поште су се пријавили мртви Ката Ивељ, Манда Гргић, Љубица Милојевић, Перо Дујак, Иван Банић, Манда Брдар и Стјепан Мартиновић.

На списку за гласање из дијаспоре се налази и Бајро Саџак из Стоца. Службеници ЦИК-а су, пак, утврдили да се ради о мртвој особи. Анто Зебо и Вид Мартић су такође пријављени за гласање путем поште. Они би требали гласати за општину Брод. ЦИК је утврдио да су у питању мртве особе које је неко други пријавио за гласање из иностранства.

За општину Шековићи би требали гласати Радојка Вучичевић, Никола Митровић и Јован Крстић. И они су, према информацијама из ЦИК-а, мртви.

Домин Петоњић и Стипо Јурић су пријављени за гласање у општини Јајце. ЦИК је утрдио да су мртви. Као што је мртав и Мевлудин Ахметбашић који се пријавио за гласање из Брчког.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 48m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 53m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 21m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 55m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 0m
    0