Облачно, вјетровито и нестабилно – на снази наранџасти метеоаларм

21.10.2023. 09:21
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској и ФБиХ данас се наставља облачно, вјетровито и нестабилно вријеме уз мањи пад температуре ваздуха, а обилније падавине очекују се на југозападу и југу.

Киша ће почети да пада на југу и западу, а на истоку ће у првом дијелу дана и даље бити суво, током дана ће јачати на југу и западу, биће и пљускова са грмљавином, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Послије подне киша ће се постепено премјештати ка истоку, а до вечери на западу престанак падавина. Обилније падавине се очекују на југозападу и југу.

Дуваће слаб до умјерен вјетар на сјеверу, а у осталим предјелима јак, понегдје и олујни југо, а до вечери вјетар ће слабити у већини предјела.

Према подацима Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос је у већини крајева умјерено до претежно облачно вријеме, а киша пада у Херцеговини, те у западним, сјеверозападним и источним подручјима.

Максимална температура ваздуха биће од 18 до 26, у вишим предјелима од 15 степени Целзијусових.

Температура ваздуха у 8.00 часова: Гацко 12, Бијељина 13, Зворник 14, Добој 15, Градишка 16, Вишеград 17, Приједор 18, Тузла 21, Сарајево, Зеница и Фоча 22, Неум 23, Бањалука 24 степена Целзијусова.

У протекла 24 часа у Гацку је пао 21 литар кише по метру квадратном, а у Новом Граду 15.

У дијеловима Републике Српске и ФБиХ данас је на снази наранџасти метеоаларм због јаког вјетра, док је за југ, посебно за требињску регију, издато упозорење због очекиваних обилних падавина.

У требињској регији очекује се од 60 до 100 литара кише по метру квадратном, локално и до 120 литара, због чега је издат црвени метеоаларм.

Јаке падавине очекују се и у Мостару и околини, између 50 и 70, локално до 80 литара по метру квадратном, те је за ово подручје данас на снази наранџасти метеоаларм.

Наранџасти метеоаларм због јаког вјетра брзине 50 до 80 километара на час, на планинама и више, издат је за фочанску, сарајевску и ливањску регију и на снази је до подне.

Због очекиваних метеоролошких прилика становницима се савјетује да предузму мјере опреза, да заштите себе и имовину, као и да буду спремни да обуставе активности на отвореном.

Могући су плављење имовине и саобраћајних мрежа, поремећаји у снабдијевању електричном енергијом и водом, а може бити потребна и мања евакуација.

Из Федералног хидрометеоролошког завода, због најављених временских прилика, упозоравају и на могућност тешких услова за вожњу усљед смањене видљивости и неконтролисаног кретања возила због воде.

Коментари 0
Повезане вијести
За викенд нестабилно уз пад температуре За викенд нестабилно уз пад температуре
Претежно сунчано и још топлије Претежно сунчано и још топлије
Сутра сунчано и још топлије Сутра сунчано и још топлије
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    20h 36m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    8h 11m
    0
  • Домаћи посни брускети
    8h 44m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    4h 2m
    2
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    6h 10m
    0