Обнова Саборног храма Свете Тројице у Мостару

27.11.2020. 22:04
0
ИЗВОР: Dnevni avaz

Жеља наше заједнице и цијелог Мостара средином 19. вијека била је импозантна богомоља гдје би се вјерници окупљали и која би била мјесто молитве, каже Круљ

На разгледницама Мостара ускоро ће се, за мјесец, поново наћи Саборни храм Свете Тројице, национални споменик БиХ. Према процјенама, након уклањања скеле и постављања звоника, биће завршена прва фаза радова на овом импозантном објекту.

Репортери „Аваза“ јуче су посјетили градилиште Саборне цркве. Домаћин, мостарски парох Радивоје Круљ казао је да радови напредују одлично у овим тешким и неизвјесним временима за цијели свијет.

Стара језгро

- Саборна црква један је од симбола града. Православна заједница се овдје развија и живи откад је овај град постао. Жеља наше заједнице и цијелог Мостара средином 19. вијека била је импозантна богомоља гдје би се вјерници окупљали и која би била мјесто молитве. Захваљујући султану Абдулазизу и Омер-паши Латасу те тадашњој управи у Мостару, 1863. године почела је градња Саборне цркве - подсјећа Круљ на историјске чињенице.

С обзиром на то да се налази у уском језгру старог града, и овај споменик је под заштитом UNESCO-a. Црква је запаљена и минирана до темеља у јуну 1992., а њена обнова почела је 2010. године.

- Када је саграђена, Саборна црква била је један од најљепших и највећих православних храмова на Балкану. У функцији је била од 1873. до 1992. године, када су нас задесили невоља и рат, када је страдао и читав Мостар, па тако и један од његових симбола -говори Круљ.

Каже да је овај споменик обновљен вољом свих Мостараца. 

- Кренули смо у обнову прије тачно 10 година. Оно што мене као свештеника, нашег епископа радује је то што у обнови цркве учествују Мостар и сви Мостарци, без обзира на вјеру и нацију. За православне хришћане она је култно мјесто, мјесто богослужења, и за нас значи остварење нашег идентитета, прије свега вјерског, а, наравно, и националног. За Мостар она значи споменик културе и у обнови учествују сви Мостарци. У градњи су највише допринијели владе Србије и Републике Српске, Влада ФБиХ, Влада ХНК, симболично и Град Мостар - говори Круљ.

Велика част

Досадашњи радови коштали су 8.017.152,50 КМ.  

- Према процјенама стручњака, и радови у оквиру друге и треће фазе могли би коштати око 8 милиона КМ. Сада прикупљамо новац за даљње радове, а онда ћемо тражити најбоље извођаче - казао је Круљ.

На градилишту смо затекли Славишу Терзића, пословођу радова на фасади.

- Велика част и задовољство је радити на овако битном објекту. Завршавамо ускоро вањско малтерисање, остао нам је још звоник - каже Терзић за „Аваз“.

Будите људи

-Будите људи, будите хришћани, помозите онима којима је потребно - била је једна од посљедњих порука пријератног мостарског пароха, оца Момчила Пејичића, и оца Алексе Зупца вјерницима над које су се све више надвијале сјене страха и стрепње. Те 1992. године све је најављивало долазак рата, али нико од мостарских Срба није очекивао рушење своје највеће богомоље - Саборног храма Свете Тројице.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Оштећене иконе у Саборном храму Свете Тројице у Врању Оштећене иконе у Саборном храму Свете Тројице у Врању
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 14m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 21m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 3m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 41m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 13m
    0