О`Брајен: Приштина да повуче одлуку о забрани динара на Космету

13.02.2024. 21:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Помоћник америчког државног секретара Џејмс О`Брајен изјавио је да приштинске власти треба да повуку одлуку централне банке у Приштини о забрани употребе динара на Косову и Метохији.

- Веома смо забринути, јер ово показује неспособност владе да служи својим грађанима. Ова одлука је саопштена исхитрено, без упозорења и без покушаја да се постојећи механизми користе за проналажење одговора на све проблеме који би се могли појавити - рекао је О`Брајен.

Он је нагласио да је приштинска влада оставила одређени број грађана Косова и Метохије у недоумици како да плаћају хљеб, кирију и струју и истакао да је Приштина забраном динара довела у питање партнерство са Сједињеним Државама јер је ту одлуку донијела упркос противљењу Вашингтона.

- Имао сам неколико разговора са /премијером самопроглашеног Косова Аљбином/ Куртијем у периоду пре објављивања одлуке. Разумео је нашу забринутост, обећао је да ће радити на томе, али је јасно одлучио да одобри одлуку. Ако нас не третира као партнера, поставља се питање да ли ову владу можемо сматрати партнером - рекао је О`Брајен.

Одговарајући на питање да ли САД намјеравају да Приштини уведу рестриктивне мјере уколико не одустане од те одлуке, О`Брајен је навео да не упућује јавно "нејасне пријетње". "Али, ако нас не третира као партнера, ни ми се нећемо односити према влади Косова као према партнеру", рекао је О`Брајен.

Специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је та земља била потпуно јасна да не може бити једностраних потеза на Косову и Метохији, као и да ће такви потези имати посљедице.

Ескобар је, поводом одлуке Приштине о забрани динара на Косову и Метохији, истакао да би о тим питањима требало да се комуницира са роковима који не утичу на становништво.

- Ми смо спремни да помогнемо у решавању проблема, али Београд и Приштина морају да се врате дијалогу и поштују постојеће договоре - рекао је Ескобар и нагласио да би многа од тих питања могла да се ријеше успостављањем заједнице српских општина.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да је америчка влада била веома јасна када је ријеч о забринутости због намјере о забрани динара на Косову и Метохији и шта то значи за људе који тамо живе.

Хил је у Вашингтону, гдје је присуствовао пријему поводом Дана државности Србије, рекао да не жели да улази у детаље онога што се тренутно дешава на Косову и Метохији, али да морају да буду побољашни односи Београда и Приштине, односно "постигне нормализација", као и да вјерује да се многи проблеми, укључујући и динар, морају рјешавати дијалогом, преноси Тањуг.

Уредба која предвиђа да је евро једина валута за готовинска плаћања на Косову и Метохији ступила је на снагу 1. фебруара упркос снажном међународном притиску да буде одгођена њена примјена.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 49m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 45m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 49m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 42m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 39m
    0