Обука за наставнике и сараднике у области медијске писмености

25.05.2022. 18:44
0
ИЗВОР: katera.news

Компанија м:тел, као дугогодишњи партнер Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, нарочито када је ријеч о друштвено одговорним пројектима, учествовала је активно и у пројекту који се тиче јачања медијске писмености код дјеце у Републици Српској.

У претходном периоду, а у оквиру пројекта „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“ организоване су обуке за наставнике и стручне сараднике, с циљем да се они охрабре да развијају свијест својих ђака о значају свих медија у нашем друштву, правима дјетета на заштиту безбједности и приватности у медијима, као и да их подуче о начинима на које могу да искористе нове медије за свој рад у школи.

Завршно предавање наставницима и сарадницима, била је и прилика да им се свечано уруче увјерења о завршеној обуци, а том догађају су присуствовали генерални директор компаније м:тел Јелена Триван, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, те помоћник министра саобраћаја и веза Дијана Обрадовић.

О партнерству са министарствима саобраћаја и веза, те просвјете и културе Републике Српске и компаније м:тел, Јелена Триван рекла је да се традиција добре сарадње наставља, али и унапређује из године у годину.

Томе је доказ и учешће компаније м:тел у овом важном пројекту.

- Пре неколико година причали смо о томе како нам је посао да дигитално описменимо децу. Мислим да то више није тема ни образовања ни друштва, она су већ описмењена у том смислу. На нама је сада да их научимо како да не буду злоупотребљена дигиталним технологијама која владају њиховим животима - рекла је Триван.

Она је додала да медијска писменост подразумијева да они на правилан начин искористе информације, а не да буду злоупотребљени лажном или непровјереном информацијом.

- Како да не буду изложени опасним продуктима и опасним идејама, то је оно о чему треба са њима да разговарамо. Ми, као телекомуникациона компанија, чинимо оно што је у нашој моћи, у смислу забране приступа деци одређеним садржајима а чему одлучују родитељи. Међутим, деца су много бржа и боље технички писмена од нас те овакве забране нису најбољи пут, него управо ово што Министарство саобраћаја и веза, и сви остали овде присутни, радимо -  истакла је овом приликом Јелена Триван.

Подсјећамо, пројекат је покренут још 2019. године, а поводом прикључивања Републике Српске обиљежавању Европске недјеље  медијске писмености. Током претходне године реализоване су многобројне активности у правцу јачања медијске писмености код дјеце у Републици Српској, а једна од њих је и конкурс за најбоље пројекте у области медијске писмености за основне школе. Компанија м:тел је активно учествовала у овом пројекту, а додијелила је и награде за најбољих пет школа у виду лаптопа и таблета.

Коментари 0
Повезане вијести
М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу
Активирајте м:тел услугу и узмите 5 ГБ мобилног интернета Активирајте м:тел услугу и узмите 5 ГБ мобилног интернета
Пренеси број у м:тел и узми 100 ГБ бонуса! Пренеси број у м:тел и узми 100 ГБ бонуса!
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    8h 25m
    0
  • Крађа у Палама
    6h 43m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    21h 2m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    3h 10m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    5h 58m
    0