Очекује се да ће у наредних десет година људи живјети на Mјесецу

21.11.2022. 20:38
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Како су саопшили из НАСЕ за ББЦ, извјесно је да ће људи имати прилику да живе на Мјесецу још у овом вијеку. Ховард Ху, водитељ програма лунарне летјелице Орион, рекао је да ће станишта на Мјесецу бити потребна за подршку будућим мисијама.

 Ху је у недјељу поручио да је лансирање ракете Артемис, која носи Орион, у сриједу "историјски дан за лет у свемир". Орион је тренутно око 134.000 км од Мјесеца.

- То је први корак који подузимамо у дугорочном истраживању дубоког свемира, не само за САД него и за свијет. И не мислим да је ово историјски дан само за НАСА-у, него такође и за све људе који воле летове у свемир и истраживање свемира - рекао је Ху.

- Враћамо се на Мјесец, радимо на одрживом програму и ово је заправо возило које ће превозити људе и које ће нас вратити на Мјесец - додао је Ху.

Ху је објаснио да ће, ако тренутни лет Артемиса буде успјешан, сљедећи бити с посадом, након чега ће услиједити трећи гдје ће астронаути поновно слетјети на Мјесец по први пут након Апола 17 у децембру 1972. године.

Ху је признао да је посматрање мисије са Земље било попут погледа забринутог родитеља, али је рекао да гледање фотографија и видеа који стижу с Ориона стварно даје то узбуђење и осјећај, "вау, враћамо се на Мјесец".

Једна од најкритичнијих фаза мисије Артемис је сигурно враћање модула Орион на Земљу. Поново ће ући у атмосферу планете брзином од 38.000 км/х или 32 пута брже од брзине звука, а штит на доњој страни бит ће изложен температурама које се приближавају 3.000 целзија.

Након што сигурност Артемисових компоненти и система буде тестирана и доказана, Ху је рекао да је план да људи живе на Мјесецу "у овом десетљећу".

Један од разлога за повратак на Мјесец је открити има ли воде на његовом јужном полу јер би се то могло претворити у гориво за летјелице које иду дубље у свемир, напримјер Марс.

- Послаћемо људе на површину и они ће живјети на тој површини и бавити се науком. За нас ће бити јако важно научити живјети изван Земљине орбите и онда направити велики корак када одемо на Марс - рекао је Ху.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Crniutorak 22.11.2022. 07:54
    Mi već živimo u interstelaru.. samo mnogi to ne znaju
  • Generic placeholder image
    Istina 21.11.2022. 22:56
    Hoće,hoće,zajedno sa Klausom Švabom,Gejtsom,Maskom i ostalim slugama nečastivog.
Повезане вијести
Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО) Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО)
Астероид ширине 1,4 километра у суботу близу Земље Астероид ширине 1,4 километра у суботу близу Земље
Вечерас јавно праћење слијетања ровера на Марс Вечерас јавно праћење слијетања ровера на Марс
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    3h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    2h 49m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    20h 11m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    7h 11m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    21h 57m
    1