Од 1. децембра масовни мирни протести у ФБиХ

22.11.2022. 13:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Савез удружења пензионера ФБиХ најавио је данас да ће организовати масовне мирне протесте пред зградом федералне Владе, ако до 1. децембра не буде одржан заједнички састанак о захтјевима овог удружења.

Савез тражи хитно повећање износа најниже пензије у Федерацији, повећање процента усклађивања свих пензија и свеобухватан програм социјалне и економске помоћи пензионерима за ублажавање раста цијена, односно посљедица инфлације, саопштено је из Савеза удружења пензионера ФБиХ.

У саопштењу се истиче да је Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање, на основу задужења Владе ФБиХ, предложио да све пензије буду повећане за 4,35 одсто, јер постоје законски и финансијски услови.

Не уважавајући тај приједлог и без консултација са Савезом, Влада ФБиХ је на телефонској сједници донијела одлуку о повећању само најнижих пензија за пет одсто, иако јој је Законом о пензијском и инвалидском осигурању омогућен већи процент повећања.

Из Савеза наглашавају да је Влада уредбом у јулу додијелила једнократну новчану помоћ од 100 КМ свим пензионерима, иако би Савез, да је консултован, предложио 150 КМ за пензионере са најнижим пензијама, а осталим по 50 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Почиње исплата увећаних пензија у Српској Почиње исплата увећаних пензија у Српској
Најнижа пензија у Српској за 220 КМ мања од најниже пензије у ФБиХ Најнижа пензија у Српској за 220 КМ мања од најниже пензије у ФБиХ
Протест породице Слађана Трајковић у Приштини Протест породице Слађана Трајковић у Приштини
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  14h 16m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 45m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  10h 53m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 19m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  14h 55m
  0