Od 1. decembra masovni mirni protesti u FBiH

22.11.2022. 13:22
0
IZVOR: srna.rs

Savez udruženja penzionera FBiH najavio je danas da će organizovati masovne mirne proteste pred zgradom federalne Vlade, ako do 1. decembra ne bude održan zajednički sastanak o zahtjevima ovog udruženja.

Savez traži hitno povećanje iznosa najniže penzije u Federaciji, povećanje procenta usklađivanja svih penzija i sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije, saopšteno je iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

U saopštenju se ističe da je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu zaduženja Vlade FBiH, predložio da sve penzije budu povećane za 4,35 odsto, jer postoje zakonski i finansijski uslovi.

Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada FBiH je na telefonskoj sjednici donijela odluku o povećanju samo najnižih penzija za pet odsto, iako joj je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućen veći procent povećanja.

Iz Saveza naglašavaju da je Vlada uredbom u julu dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim penzionerima, iako bi Savez, da je konsultovan, predložio 150 KM za penzionere sa najnižim penzijama, a ostalim po 50 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Protest porodice Slađana Trajković u Prištini Protest porodice Slađana Trajković u Prištini
Prvi put nakon rata naloženi badnjaci ispred porte Hrama Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu Prvi put nakon rata naloženi badnjaci ispred porte Hrama Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu
Otkazani najavljeni protesti u Sarajevu 9. januara Otkazani najavljeni protesti u Sarajevu 9. januara
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda na putu prema Jahorini (FOTO)
  23h 2m
  1
 • Kafane moje mladosti – Kafe „Bagrem“ i bar „Kod Miše Ćele“
  17h 40m
  5
 • Rogatičanin uhapšen zbog nanošenja teških tjelesnih povreda
  2h 24m
  0
 • U Turskoj tri grada sravnjena sa zemljom (VIDEO)
  3h 42m
  0
 • U Kalinoviku u subotu promocija buduće ski-staze „Kaćuna“
  23h 49m
  3