Од 1. новембра систем "Aмбер алерт" за помоћ у тражењу нестале дјеце

02.10.2023. 08:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић рекао је данас да ће од 1. новембра бити успостављен систем "Амбер Алерт" који ће се у Србији звати "Пронађи ме", а медији ће, уз налог полиције, бити у обавези да прекину емитовање програма и објаве информацију о нестанку дјетета.

Јурић је рекао да ће обавеза медија бити да у првих осам часова на сваких 30 минута
прекину емитовање програма и објављују форматирани постер на којем ће се налазити фотографија несталог дјетета и његови подаци.

- Исту информацију ћете добити и путем смс поруке, а биће обавештени и сви који су на аутобуским и железничким станицама, то јест све аутобуске и железничке станице које имају техничке могућности за то, објавиће исту информацију. У првој фази се укључује и аеродром `Никола Тесла`, који ће уместо реда летења, објављивати информацију о несталом малолетном лицу - рекао је Јурић за Танјуг.

Он је додао да се у раду полиције, када је ријеч о потрази за дјететом, ништа неће мијењати, а једина новина је то што ће са новим системом "Пронађи ме" у потрагу бити укључена и шира заједница.

Јурић је нагласио да ће систем "Пронађи ме" бити покретан искључиво онда када је јако потребно и када је дијете у животној опасности.

Према његовим ријечима, у другој фази, одмах након успостављања система, биће укључени и други чиниоци попут нафтних компанија, бензинских пумпи, банки, тржних центара, маркетиншких агенција које у свом посједу имају електронске билборде.

Јурић је истакао да је овај систем превентиван у многим земљама, прије свега у САД, гдје се у многим случајевима десило да су отмичари, када су видјели да је систем покренут, пуштали дјецу на слободу, знајући да је пажња свих грађана усмјерена ка том дјетету.

- Мислим да као држава имамо капацитет. МУП предано ради да се успостави систем који ће бити један од најбољих у Европи - рекао је Јурић и додао да су начелници полицијских управа, који ће и покретати систем, увелико на обукама, да би спремно дочекали 1. новембар и да могу одмах да одреагују на прави начин.

Јурић је напоменуо да је важно да грађани не достављају полицији лажне информације и не отежавају њен рад у тим тешким моментима. Он је објаснио да ће и полиција, али и невладин сектор радити на едукацији грађана о томе шта је заправо битно дати као информацију полицији како се не би угрозила сама потрага.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Систем "Амбер алерт" ускоро у Српској Систем "Амбер алерт" ускоро у Српској
Састанак због имплементације система "Амберт алерт" у Српској Састанак због имплементације система "Амберт алерт" у Српској
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    12h 49m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    2h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    12h 55m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    12h 53m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    11h 44m
    0