Од августа у Српској доступни нови лијекови на рецепт

21.07.2020. 13:35
0
ИЗВОР: СРНА

Осигураницима Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске од наредног мјесеца биће доступни нови лијекови на рецепт, и то за хроничнеопструктивне болести плућа, док је на листу "А" уврштен "дидрогестерон", лијек за одржавање трудноће.

Трудницама ће од августа бити бесплатан "дидрогестерон", који је до сада био на листи "Б" и труднице су га морале доплаћивати, јер за лијекове са ове листе сви осигураници плаћају партиципацију од 50 одсто цијене лијека.

Ради се о лијеку који се користи за одржавање ризичне трудноће и спрјечавање побачаја, саопштено је из Фонда.

На овај начин, истичу у Фонду, наставили су да унапређују здравље трудница, будући да је прошле године на листу "А" уврштен и лијек "прогестерон" /утрогестан/, такође, намијењен за одржавање трудноће.

На листу "Б" уврштен је аклидинијум прашак за инхалацију, као и двокомпонентни лијек /индакатерол + гликопиронијум бромид/ за хроничне опструктивне болести плућа.

У Фонду истичу да је у питању савремена, ефикасна терапија захваљујући којој ће, према процјенама, бити смањени трошкови лијечења усљед смањења хоспитализација, боловања и слично.

- Увођењем ових терапија биће омогућена и боља доступност лијекова за плућна обољења, која су у сталном порасту - наводе у Фонду.

Осим наведеног, обољелим од ријетких болести од августа биће о трошку ФЗО доступнији дијететски препарати /"инфантрини", "нутрини дринк", "нутридринк", "нутрибел" и "фребини енерџи".

Ови препарати се и сада налазе на листи "А", али су их на рецепт могли подизати само обољели од појединих ријетких обољења.

На приједлог Комисије за ријетке болести, ФЗО је омогућио да ове препарате убудуће на рецепт, без плаћања, могу да добијају и обољели од Ретовог синдрома, Батенове болести, глутарнеацидурије, Едвардсовог синдрома, те менталне ретардације.

Из Фонда подсјећају да су 2017. године све обољеле од ријетких болести, који су регистровани у Центру за ријетке болести, ослободили плаћања партиципације и да њихову здравствену заштиту финансирају у потпуности.

- То је велики искорак ка побољшању здравствене заштите обољелих од ријетких болести, а овај најновији примјер потврђује опредјељење Фонда да се у континуитету унапређује здравствена заштита нарочито најосјетљивијих категорија, али и свих осигураника - додаје се у саопштењу.

Одлуку о усвајању листе лијекова који се издају на рецепт усвојио је данас Управни одбор Фонда здравственог осигурања, а почеће да се примјењује од августа.

Из Фонда поручују да је финансирање нових лијекова једна у низу мјера које имају за циљ већа права из здравственог осигурања и квалитетнију здравствену заштиту грађана Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 55m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 19m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 48m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 25m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 6m
    0