Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО)

01.03.2024. 12:50
2
ИЗВОР: katera.news

Освојио је медаљу на Свјетском купу у Сарајеву, а онда је спаковао кофере и у потрази за егзистенцијом, морао да исплов и татами замијени прекоокеанским бродом.

Никола Пљеваљчић, члан Џудо клуба Рандори је освајањем свјетског злата остварио најбољи резултат од оснивања Џудо савеза Републике Српске, али њихова подршка је изостала. Најсјаније одличје у историји савеза није било довољно за делегирање ни у једној категорији у избору најбољег спортисте Републике Српске за 2023. годину. 

Никола у разговору за портал „Катера“ није крио разочарење, али је, на вријеме схвативши како је тешко бити спортиста у нашој земљи, завршио Факултет за поморство у Бару, иако би срећнији био на татамију. Умјесто у сали, мјесеце проводи на прекоокеанском броду. 

На традиционалној манифестацији „Избор спортисте општине Источно Ново Сарајево за 2023. годину“, која је одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево, Никола је изабран за најбољег спортисту ове локалне заједнице.

Слика

Фото: Васке

Награду је умјесто њега примио Љубиша Мајдов, тренер у Џудо клубу "Рандори" и најбољи џудо тренер Европе у 2017. години.

- Бити најбољи спортиста општине као што је Источно Ново Сарајево је велико и озбиљно признање. Ова општина је богата врхунским спортистима и колективима чији чланови освајају медаље широм Европе и свијета – рекао је Пљеваљчић за наш портал.

Ова награда му је посебно значајна јер је 2005. године дошао са мајком у Источно Сарајево и чини му се да је за разлику од вршњака, морао дупло више и дупло боље да тренира да би постигао резултате.

Осврнувши се на претходну годину, Никола је истакао да је то била најуспјешнија година у његовој спортској и пословној каријери.

- Стекао сам звање официра прекоокеанске пловидбе. Послије двије године паузе од такмичења, због пословних обавеза, вратио сам се на струњачу. Најприје сам учествовао на европском купу и у полуфиналној борби ме зауставио представник Њемачке, који је касније освојио најсјајније одличја. У борби за бронзану медаљу сам имао резултатску предност, али мањак спортске среће ме натјерало да се “задовољим” пласманом на петом мјесту – рекао је он.

Међутим, то га није поколебало. Наставио је са тренинзима, појачао темпо и спремао се за предстојеће изазове. А сљедеће такмичење је било Свјетски џудо куп у Сарајеву, који се бодовао за Олимпијске игре 2024. године.

- Усред припрема за такмичење стигао ми је позив и обавијештен сам да морам да се укрцам на брод, тачно у периду одржавања турнира. С обзиром на то да је то први официрски уговор, није било пожељно да одбијем. Било је тешко. Људи који се баве овим послом могу потврдити да је тих неколико дана пред укрцавање јако стресно, а ја сам баш тада размишљао о борбама и могућим противницима - рекао је он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Велику подршку су му пружиле клупске колеге и Немања Мајдов, свјетски и европски џудо шампион, уз којег је Никола направио прве кораке.

- Породица и млађи чланови из клуба су ме из дана у дан наговарали да идем на такмичење, да се борим за своју душу, па какви год резултати да буду - навео је наш саговорник.

И то је било пресудно.

Тог 17. септембра Никола је редом рушио борце из Србије, Бугарске и Велике Британије, а све борбе завршавале су ипоном. 

- Освојио сам златну медаљу и остварио највећи резултат у својој спортској каријери, а  - медаљу смо прославили онако како смо је и исковали - сви заједно – истакао је он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Дан након што је остварио највећи успјех у каријери, Никола се укрцао на прекоокеански брод.

Говорећи о даљим плановима, рекао је да сања о великим медаљама и резултатима.

-  У овој години планирам да се такмичим на што више такмичења на “великој” сцени и тако скупим још бодова на свјетској ранг-листи  – рекао је он.

За крај разговора за наш портал, Никола је истакао да посао и живот на броду тјерају човјека да испланира сваки минут у току дана, те да посао, тренинзи и одмор чине његов живот.

- Тренирам сваки дан и трудим се да моје одсуство из клуба не утиче много на моју физичку спрему. Стварно дајем све од себе да се у Источно Сарајево вратим још јачи и спремнији за нове спортске изазове – закључио је он.

 А ми желимо Николи мирно море и још много одличја!

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Никола Пљеваљчић је рођен 11. 10. 1996. у Фочи. Основну и средњу школу завршио је у Источном Сарајеву, а Поморски факултет у Бару. Тренутно је запослен као официр прекоокеанске пловидбе на бродовима италијанско-швајцарске компаније МСЦ.

Републички је џудо судија. Један од спаринг партнера свјетског и европског шампиона Немање Мајдова и један од тренера млађих узраста у Џудо клубу Рандори.

Вишеструки је првак Републике Српске у различитим категоријама, вишеструки првак Босне и Херцеговине у категоријама, освајач медаља са свјетског и европског купа.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Sportista 01.03.2024. 18:19
    Bez obzira, bravo i svaka ti čast!
  • Generic placeholder image
    ??? 01.03.2024. 15:03
    Tuga moj prijatelju, da si slucajno kakva starleta pogurali bi te ovi iz opstine koji se sjete sportista samo pred kakvu manifestaciju , boraca samo pred izbore i penziomera... Tuzno je sto nam mladi odlaze, tuzno je kad ne mozes raditi ono sto volis.... Ako nemas nekog da te pogura dzaba ti sve.... Glavu gore druze ko zna za sto je to dobro... Puno srece u zivotu ti zelim.
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Интервју са Путином најочекиванији догађај у медијском простору Интервју са Путином најочекиванији догађај у медијском простору
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 7m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 22m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 40m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 32m
    0