Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim brodom (FOTO)

01.03.2024. 12:50
2
IZVOR: katera.news

Osvojio je medalju na Svjetskom kupu u Sarajevu, a onda je spakovao kofere i u potrazi za egzistencijom, morao da isplov i tatami zamijeni prekookeanskim brodom.

Nikola Pljevaljčić, član Džudo kluba Randori je osvajanjem svjetskog zlata ostvario najbolji rezultat od osnivanja Džudo saveza Republike Srpske, ali njihova podrška je izostala. Najsjanije odličje u istoriji saveza nije bilo dovoljno za delegiranje ni u jednoj kategoriji u izboru najboljeg sportiste Republike Srpske za 2023. godinu. 

Nikola u razgovoru za portal „Katera“ nije krio razočarenje, ali je, na vrijeme shvativši kako je teško biti sportista u našoj zemlji, završio Fakultet za pomorstvo u Baru, iako bi srećniji bio na tatamiju. Umjesto u sali, mjesece provodi na prekookeanskom brodu. 

Na tradicionalnoj manifestaciji „Izbor sportiste opštine Istočno Novo Sarajevo za 2023. godinu“, koja je održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, Nikola je izabran za najboljeg sportistu ove lokalne zajednice.

Slika

Foto: Vaske

Nagradu je umjesto njega primio Ljubiša Majdov, trener u Džudo klubu "Randori" i najbolji džudo trener Evrope u 2017. godini.

- Biti najbolji sportista opštine kao što je Istočno Novo Sarajevo je veliko i ozbiljno priznanje. Ova opština je bogata vrhunskim sportistima i kolektivima čiji članovi osvajaju medalje širom Evrope i svijeta – rekao je Pljevaljčić za naš portal.

Ova nagrada mu je posebno značajna jer je 2005. godine došao sa majkom u Istočno Sarajevo i čini mu se da je za razliku od vršnjaka, morao duplo više i duplo bolje da trenira da bi postigao rezultate.

Osvrnuvši se na prethodnu godinu, Nikola je istakao da je to bila najuspješnija godina u njegovoj sportskoj i poslovnoj karijeri.

- Stekao sam zvanje oficira prekookeanske plovidbe. Poslije dvije godine pauze od takmičenja, zbog poslovnih obaveza, vratio sam se na strunjaču. Najprije sam učestvovao na evropskom kupu i u polufinalnoj borbi me zaustavio predstavnik Njemačke, koji je kasnije osvojio najsjajnije odličja. U borbi za bronzanu medalju sam imao rezultatsku prednost, ali manjak sportske sreće me natjeralo da se “zadovoljim” plasmanom na petom mjestu – rekao je on.

Međutim, to ga nije pokolebalo. Nastavio je sa treninzima, pojačao tempo i spremao se za predstojeće izazove. A sljedeće takmičenje je bilo Svjetski džudo kup u Sarajevu, koji se bodovao za Olimpijske igre 2024. godine.

- Usred priprema za takmičenje stigao mi je poziv i obaviješten sam da moram da se ukrcam na brod, tačno u peridu održavanja turnira. S obzirom na to da je to prvi oficirski ugovor, nije bilo poželjno da odbijem. Bilo je teško. Ljudi koji se bave ovim poslom mogu potvrditi da je tih nekoliko dana pred ukrcavanje jako stresno, a ja sam baš tada razmišljao o borbama i mogućim protivnicima - rekao je on.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Veliku podršku su mu pružile klupske kolege i Nemanja Majdov, svjetski i evropski džudo šampion, uz kojeg je Nikola napravio prve korake.

- Porodica i mlađi članovi iz kluba su me iz dana u dan nagovarali da idem na takmičenje, da se borim za svoju dušu, pa kakvi god rezultati da budu - naveo je naš sagovornik.

I to je bilo presudno.

Tog 17. septembra Nikola je redom rušio borce iz Srbije, Bugarske i Velike Britanije, a sve borbe završavale su iponom. 

- Osvojio sam zlatnu medalju i ostvario najveći rezultat u svojoj sportskoj karijeri, a  - medalju smo proslavili onako kako smo je i iskovali - svi zajedno – istakao je on.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Dan nakon što je ostvario najveći uspjeh u karijeri, Nikola se ukrcao na prekookeanski brod.

Govoreći o daljim planovima, rekao je da sanja o velikim medaljama i rezultatima.

-  U ovoj godini planiram da se takmičim na što više takmičenja na “velikoj” sceni i tako skupim još bodova na svjetskoj rang-listi  – rekao je on.

Za kraj razgovora za naš portal, Nikola je istakao da posao i život na brodu tjeraju čovjeka da isplanira svaki minut u toku dana, te da posao, treninzi i odmor čine njegov život.

- Treniram svaki dan i trudim se da moje odsustvo iz kluba ne utiče mnogo na moju fizičku spremu. Stvarno dajem sve od sebe da se u Istočno Sarajevo vratim još jači i spremniji za nove sportske izazove – zaključio je on.

 A mi želimo Nikoli mirno more i još mnogo odličja!

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Nikola Pljevaljčić je rođen 11. 10. 1996. u Foči. Osnovnu i srednju školu završio je u Istočnom Sarajevu, a Pomorski fakultet u Baru. Trenutno je zaposlen kao oficir prekookeanske plovidbe na brodovima italijansko-švajcarske kompanije MSC.

Republički je džudo sudija. Jedan od sparing partnera svjetskog i evropskog šampiona Nemanje Majdova i jedan od trenera mlađih uzrasta u udo klubu Randori.

Višestruki je prvak Republike Srpske u različitim kategorijama, višestruki prvak Bosne i Hercegovine u kategorijama, osvajač medalja sa svjetskog i evropskog kupa.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Sportista 01.03.2024. 18:19
    Bez obzira, bravo i svaka ti čast!
  • Generic placeholder image
    ??? 01.03.2024. 15:03
    Tuga moj prijatelju, da si slucajno kakva starleta pogurali bi te ovi iz opstine koji se sjete sportista samo pred kakvu manifestaciju , boraca samo pred izbore i penziomera... Tuzno je sto nam mladi odlaze, tuzno je kad ne mozes raditi ono sto volis.... Ako nemas nekog da te pogura dzaba ti sve.... Glavu gore druze ko zna za sto je to dobro... Puno srece u zivotu ti zelim.
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Intervju sa Putinom najočekivaniji događaj u medijskom prostoru Intervju sa Putinom najočekivaniji događaj u medijskom prostoru
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    1h 53m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    20h 15m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    21h 30m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    17h 23m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    20h 29m
    1