Од цијена матурских хаљина и путовања „мути се у глави“

02.04.2024. 09:14
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Матурани се увелико спремају да у великом стилу заврше средњошкослко образовање. Да би се један матурант спремио за најважније вече послије школовања, родитељи треба озбиљно да се припреме. То значи да треба да припреме озбиљну суму новца.

Потрага за матурским хаљинама траје дуго, велики је избор, трговине су пуне шљокица, тила, перја, бисера, циркона. Да се једна дјевојка одлучи јако је тешко, али родитеље занима још једна ставка, а то је свакако цијена.

У једном бутику хаљина цијене су разноврсне, од 180 КМ, па до вртоглавих 1.300 марака. Да се дјевојке највише опредјељују за мало јефтинију варијанту потврдили су за Српскаинфо у једном бутику.

- Дјевојке се углавном опредјељују за хаљине од 300 до 400 КМ. Све зависи од модела и додатака на хаљини, али за ту цијену може се купити солидна хаљина – рекла је продавачица.

Ако планирате да своју идеју претворите у дјело, хаљину можете и да сашијете.

– Цијена материјала је од 15 КМ до 100 КМ, а шивање је око 100 КМ. Тако да хаљине могу изаћи до 300 КМ. Углавном све зависи од материјала и додатака који се стављају на хаљину, али свакако је цијена хаљина која се шије јефтинија – рекла је кројачица.

Цијена материјала није се мијењала у односу на прошлу годину. Уз сваку хаљину потребне су и добре штикле, уз коју ће матиранткиња блистати на овај посебан дан. Црне, беж, црвене, роза, отворене или затворене крећу се од 50, па до 200 марака.

Ту трошковима за спремање за матурско вече није крај. Шминкање је од 45 КМ до 80 КМ, надоградња ноктију је углавном око 50 КМ, а док се цијена фризура креће од 30 до 50 КМ.

Момци за матурско одијело треба да издвоје од 190 до 550 КМ.  Матуранти најчешће купују ципеле од 120 до 150 КМ, а неки и од 200 КМ.

Да ово није крај трошкова, показују пуне резервације код фотографа. Термини су се почели заказивати већ у фебруару.

- Бански двор, Кастел и храм у центру града су увијек најатрактивније локације за фотографисање матураната и уједно њихов најчешћи избор – рекао је за Српскаинфо један бањалучки фотограф.

Када се све израчуна, дода и одузме, родитељи за мутурско вече треба да припреме најмање 600 марака.

А тек цијене матурских екскурзија су прича за себе. Оне су, нажалост, за многе постале луксуз. Родитељи желе да испуне жељу својој дјецу, да оду на путовање које ће памтити цијели живот, па се неки за новац сналазе како знају и умију.

"Српскаинфо" је провјерила у туристичким агенцијама колике су цијене и какава је понуда за овогодишње екскурзије.

За путовање у Шпанију и то шест ноћења, родитељ треба да издвојити 1.050 КМ. Ако желите да вам дијете посјети неки музеј, акваријум или ботаничку башту, свака активност се додатно наплаћује по 100 или 200 КМ.

- Сва дјеца на почетку школске године буду заинтресована за средњошкослку екскурзију, али када се приближи вријеме плаћања, лагано сви одустају – рекао је директор једне агенције.

Цијене других дестинација су јефтиније. За путовање у Грчку потребно је од 750 до 780 КМ, а тура Беч, Праг и Будимпешта кошта око 790 КМ.

На екскурзију је могуће отићи и у Италију. Постоји јефтинија опција од два ноћења по цијени од 750 до 800 КМ, а она скупља је од 1.100 до 1.200 КМ.

- У аутобусу има 55 мјеста, а ако се пријави 45 ученика то је најбоља опција, јер је више од пола. У једној средњој школи пријавило се 22 ученика и екскурзија је већ теже изводљива – рекао је директор једне бањалучке туристичке агенције.

За родитеље и ту није крај. Јер, дјецу треба спремити за одлазак на путовање, али и дати нешто џепарца.

Пише: Николина Поповић

 

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Заковане цијене тешко падају Заковане цијене тешко падају
Најчитаније
 • Мајевичко ратиште 1992-1995. године
  1h 36m
  0
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  21h 38m
  0
 • На Нишићима обиљежено 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла (ФОТО)
  15h 53m
  4
 • Обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије
  21h 8m
  4
 • Дјечак (10) погођен из ваздушне пушке у парку
  14h 50m
  0