Од Махмуљина годину дана ни трага ни гласа

17.08.2023. 09:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Навршила се година како је Сакиб Махмуљин, некадашњи командант Трећег корпуса Армије РБиХ, који је правоснажно осуђен због ратних злочина над Србима на подручју Озрена и Возуће, наводно отпутовао на лијечење у Турску, од када му се губе и траг и глас, због чега су у Српској огорчени и питају се како је могуће да је он толико величан у рату кад је у миру показао да је кукавица.

Наиме, у августу прошле године су из Суда БиХ рекли да Махмуљин није упућен на издржавање казне с обзиром на то да се, према обавјештењу које је достaвио његов адвокат, налази на лијечењу у Турској.

Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, истиче да је Махмуљину врло лако да “буде способан” када иза њега стоји прије свега Суд БиХ, али и Странка демократске акције (СДА), те њен лидер Бакир Изетбеговић.

. Ми смо по појединим информацијама које је на свој Фејсбук профил избацио Ибран Мустафић сазнали да се Махмуљин налази у Измиру, у викендици Бакира Изетбеговића. Суд и Тужилаштво нису жељели да испитују ту информацију. Самим тим Суд је показао да је један од паравана који су сакрили Махмуљина. Ја одговорно тврдим да се он никад неће наћи у затвору, иако би требало да одговара и због тога што је побјегао. А исто тако неће одговарати ни они који су дозволили да он оде, који су га намјерно пустили - рекао је Којић.

Божица Живковић Рајилић, предсједница Жена жртава рата Републике Српске, каже да је Сакиб Махмуљин “кукавица која није способна да прихвати одговорност за своја дјела”.

- Ја не знам какав је он био командант и зашто су га уопште величали као команданта, вјероватно је он био негдје у позадини док му је војска радила то што је радила. Ако је он ‘ратовао за БиХ’, те га је пресудио Суд БиХ, то значи да он не поштује ни БиХ ни те институције које су у БиХ. То значи и да је он врло лош карактер, кукавица, побјегуља, фолирант. Какав је то начин да се побјегне и буде у Турској, да га кобајаги правосуђе тражи, а у ствари га не тражи? - рекла је Живковић Рајилићева.

Додала је да “знају они сви гдје се он налази, а у кући је Бакира Изетбеговића, гдје одмара”.

- Нити је он болестан нити му шта фали, него није способан да прихвати одговорност ни за себе ни за своје војнике. Тешко БиХ са таквим командантима. Исто као да је био на манекенској писти, а не у рату. Кукавица, недорасла особа, фолирант, гребатор. Вјероватно неки позадинац, а у првим редовима је само кад је требало да се слика за њихове медије - оштра је Живковић Рајилићева.

Из Суда БиХ су за “Независне новине” рекли да су издали наредбу за расписивање међународне потјернице и након тога путем Министарства правде БиХ доставили замолницу за изручење осуђеног Сакиба Махмуљина по основу Уговора о изручењу између БиХ и Турске.

- Суд БиХ тренутно очекује повратне информације од ИНТЕРПОЛ-а и предузео је све радње које су прописане Законом о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ - тврде из Суда БиХ.

Суд БиХ је, подсјетимо, 28. новембра прошле године издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином, који је у априлу осуђен на осам година затвора. Махмуљин је Суду БиХ требало да приступи 23. новембра, како би преузео упутни акт за ступање на издржавање казне.

Коментари 0
Повезане вијести
Из Турске и даље ни слова о Махмуљину Из Турске и даље ни слова о Махмуљину
Захтјев за изручење Махмуљина три мјесеца "путовао" до Турске Захтјев за изручење Махмуљина три мјесеца "путовао" до Турске
Затражено изручење Махмуљина из Турске Затражено изручење Махмуљина из Турске
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 47m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 32m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 31m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 43m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    14h 37m
    0