Од маја око 8.000 радника отишло у Хрватску и Црну Гору

05.07.2021. 19:25
0
ИЗВОР: bl-portal.com

Послодавци широм Српске због љетње сезоне, а када радници из угоститељског сектора масовно иду да раде на море, остају са муком да пронађу нове раднике.

Како кажу у Удружењу послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека”, процјена је да је Српску од маја мјесеца напустило око 8.000 радника у угоститељству и туризму и отишло да ради на неколико мјесеци у Хрватску, Црну Гори али и Словенију.

Да нема конобара ни за лијека у РС види се и из многих огласа који се врте по медијима гђе се нуде плате конобарима и до 1.200 марака уз пријаву и све бенефите.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља РС, каже да се конобари и други радници из угоститељства или туризма одлучују за одлазак из РС прије свега због новца, али у неку руку бесплатног љетовања од неколико мјесеци.

- Конобар у Хрватској у старту има 1.000 евра плату плус бакшиш чиме се дође до још једне плате. Кувари и пица мајстори су још плаћенији и њихове плате иду од 1.500 евра до 2.000 и више. На ово све многи послодавци са Јадрана радницима из РС који дођу да раде код њих на неколико мјесеци настављају да плаћају по неколико стотина евра мјесечно кад се врате у РС, а како би их резервисали да се врате сљедеће сезоне- каже Татић, преносе Новости.

Он истиче да се цијена рада мора повећати у Српској ако се жели задржати радна снага и то је једино рјешење.

Горан Куртиновић, члан УО “Хорека”, каже да је недостатак радника током љетње сезоне сада већ постао хронични проблем који мучи угоститеље, а рјешење се не назире.

- Није у питању само недостатак конобара, него свих радника. Тренутно је таква ситуација да се сналазимо како знамо јер је доста радника отишло да ради на море. Проблем је и то што нам је остала неквалитетна радна снага, па квалитет услуга опада јер су нам професионални радници отишли- рекао је Куртиновић.

Према ријечима Горана Куртиновића, због недостатка радне снаге у угоститељству се траже радници и који никада тацну нису носили или радили у овом сектору.

- Морамо запошљавати и оне који нису по професији радници угоститељства, јер просто нема радника на тржишту-  каже Куртиновић.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 20m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 15m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 3m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 9m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 37m
    0