Од новембра 2023. у ЕУ само уз електронски образац

10.08.2022. 09:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

ЕТИАС, нови систем за улазак у ЕУ за држављане земаља које су изузете од визног режима са земљама шенген зоне, поново је одгођен и неће бити активан прије новембра 2023. године, потврђено је "Независним" у Европској комисији.

Подсјећања ради, када систем почне да се примјењује, без попуњавања овог формулара путницима из БиХ и других земаља којима не треба виза неће бити могуће ући у ЕУ без обзира на то што је БиХ на листи земаља које имају визну либерализацију с ЕУ.

Како је објашњено из прес-службе Европске комисије, након увођења биће успостављен транзициони период и грејс период.

- Када ЕТИАС постане оперативан, биће уведен транзициони период од шест мјесеци. Током транзиционог периода земље чланице ће морати да информишу путнике о условима за потребне документе након истека тог периода. Након транзиционог периода ће наступити грејс период. Током њега биће примијењен услов за валидну документацију, осим ако особа прелази границу први пут након краја транзиционог периода - објашњено  је "Независним".

На страницама Европске комисије "Независне" нису успјеле пронаћи вијест или обавјештење да је дошло до одгађања примјене ЕТИАС-а, али су у једној брошури Европске комисије пронашли податак да ће систем бити у примјени од новембра 2023. године, али на брошури нема датума када је објављена.

Ово није прво одгађање примјене ЕТИАС система. У првој варијанти систем је требало да буде у примјени од јануара 2021. године, али је одгођен до почетка 2022, а онда и до почетка 2023. године. Неки европски медији јављају да ће и након увођења система бити укључен грејс период од пола године, како би се граничне службе, авио-компаније и друге организације које се баве прекограничним транспортом људи прилагодиле на нова правила, што сугерише да би поново могло доћи до одгађања.

У брошури коју су поменули наглашено је да је Европска комисија 2016. године први пут предложила увођење оваквог система, који подразумијева попуњавање онлине обрасца од стране сваког путника који намјерава да посјети ЕУ, а за улазак му не треба виза. Цијена обрасца је седам евра и вриједи три године и за неограничен број улазака у ЕУ.

- Путници ће морати да попуне онлине образац путем специјално уређеног интернет сајта или путем апликације на мобилним уређајима. Попуњавање формулара не би требало да узме више од 10 минута и неће захтијевати посебну документацију осим пасоша - наглашавају они.

Провјера навода у формуларима би, како је истакнуто, требало у 95 одсто случајева да буде завршена у року од 10 минута од подношења апликације. Апликанти ће добити аутоматизовану поруку да је њихова апликација процесуирана и одобрена.

- У случају да се подаци наведени у формуларима нађу у базама података или не дође до одлуке током аутоматског процеса, апликација ће бити процесуирана лично у Централној јединици Европске агенције за границе и Агенције за обалну службу, или од стране тима у једној од земаља чланица. У том случају рок за добијање одговора може да потраје до 96 сати. У веома изузетним случајевима могуће је тражење додатних информација и могући су додатни процедурални кораци, али у сваком случају максималан рок за одговор је унутар четири седмице од подношења апликације - наведено је.

Од тих пет одсто очекује се да ће три до четири одсто бити ријешено у корист апликанта, док ће остатак бити одбијен.

Пише: Дејан Шајиновић

Коментари 0
Повезане вијести
Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши
Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском
Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули
Најчитаније
 • Пронађен Бијељинац за којим се трагало у Словенији
  17h 21m
  0
 • Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
  16h 46m
  2
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  14h 24m
  0
 • На амбуланти у Сувом Долу разбијена стакла и ишчупана метална врата
  21h 49m
  0
 • Проглашен најљепши аутомобил у 2023. години
  22h 54m
  0