Од петка дозвољен превоз, продаја и клање здравих свиња

09.08.2023. 17:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Бањалуци је одржан састанак на којем је донесена одлука да од петка на снагу ступе усаглашене мјере за сузбијање афричке куге свиња у Српској, којима се дозвољава превоз здравих грла ради продаје из угроженог подручја, унутар и ван њега, клање у домаћинству за властите потребе, те прописује начин клања у клаоницама, а све по строго одређеним условима.

Како је рекао Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, прописано је да се по хитном поступку у угроженим и зараженим подручјима уз испуњене прописане техничке услове и биобезбједносне ветеринарске мјере може дати привремена дозвола за клање прасаца ради печења.

Мјере су донесене како би се спријечило ширење афричке куге и смањење популација свиња, те спријечило бацање здравог меса.

- Размотрили смо све могућности термичке обраде меса и стално је било питање да ли ће се моћи пећи прасци на ражњу. Да! И то смо предвидјели девет метода које заговара струка приликом термичке обраде меса да би, уколико постоји, вирус био уклоњен - рекао је Минић.

Он је истакао да је Српска прва у региону која ће усвојити наведени модалитет борбе против афричке куге свиња.

- На овај начин смањујемо и модалитет сиве економије и црног тржишта када су у питању производи од свињетине и живе свиње, јер смо сигурни да нелегалан превоз и све оно што се звало шверцом јесте један од вектора ширења афричке куге свиња - рекао је Минић. Како је додао, потребна је боља сарадња одређених локалних заједница када је ријеч о борби с афричком кугом свиња.

- Желим да позовем све наше грађане да конзумирају домаће месо у овим процедурама које су сада јасно прописане. Правилник ћу прописати сутра ујутро и он од петка ступа на снагу - изјавио је Минић. Он је рекао да је Министарство позвало на састанак и представнике Ловачког савеза Републике Српске јер су дивље свиње јаки вектори преношења афричке куге свиња.

- Прописиваћемо мјере које се буду односиле и на смањење ове популације - рекао је Минић и додао да је до сада у Српској извршена еутаназија 28.000 свиња.

- Али смо скоро 6.000 свиња најбољег квалитета кроз интервентно клање, улагање наше 50 одсто, а 50 одсто од месопрерађивача, успјели склонити из жаришта и то месо ће бити искориштено - рекао је Минић.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је исплату 380.000 КМ за потребе набавке материјалнотехничких средстава за лабораторијску дијагностику и средстава за дезинфекцију с циљем сузбијања афричке куге свиња, као и ради ублажавања посљедица настанка озбиљних поремећаја на тржишту.

Коментари 0
Повезане вијести
Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера
Потврђено присуство вируса афричке куге свиња Потврђено присуство вируса афричке куге свиња
На Палама потврђено шест случајева заразе код дивљих свиња На Палама потврђено шест случајева заразе код дивљих свиња
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 55m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 40m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 39m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 51m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    14h 45m
    0