Од Сарајева до Мостара за мање од једног сата

29.10.2019. 13:16
0
ИЗВОР: klix.ba

Тунел Прењ на Коридору 5Ц који пролази кроз Босну и Херцеговину, ако се изгради биће један од најкомплекснијих објеката у историји грађевинарства наше земље, а у видеосимулацији можете видјети куда ће пролазити и визуализацију како је планирано да изгледа дионица Коњиц – Мостар Сјевер (тунел Прењ).

Планирана дужина тунела је 10 километара, а пролазиће кроз подручје са сложеним геолошким саставом и уколико се изгради, биће међу 22 оваква тунела у свијету.

Како је речено на јучерашњем научно-стручном скупу у Сарајеву, овај изузетно захтјеван пројекат би означио пробијање највеће природне препреке на Коридору 5Ц, а тунел би био девети по дужини у Европи и први дужи од 6 км у нашој земљи.

Тунел Прењ налази се на дионици аутопута Коњиц – Мостар. До сада је урађен идејни пројекат, обезбијеђене су урбанистичке сагласности и инвестициона средства. За почетак би била грађена једна цијев тунела и друга техничка цијев.

Осим сложене геолошке структуре, безбједност у саобраћају у овако дугим тунелима, један је од приоритета који треба размотрити приликом пројектовања. У тунелу би била пројектована 34 попречна пролаза за пјешаке и возила која би омогућила да се учесници сигурно склоне у другу цијев уколико дође до инцидентне ситуације у тунелу. 

Да би се осигурала безбједност учесника у саобраћају приликом пожара битно је да се пројектује вентилација у тунелу која ће онемогућити ширење пожара прије доласка ватрогасних возила.

Вентилација овако дугог тунела би заузела велику површину тунелске цијеви и захтијевала би смјештај великих вентилатора на улазу и излазу тунела за које би било потребно изградити дуге порталне конструкције. Једна од тема о којој се такође дискутовало односила се на одабир методе градње тунела.

Новац је обезбијеђен, а да би тунел био функционалан, морају бити покривене три дионице: 820 милиона евра обезбјеђују ЕБРД и ЕИБ, а 450 милиона евра домаће банке.

На овај начин пут од Сарајева до Мостара могао би трајати мање од сат, а међународни коридор би привукао промет путника и роба од Будимпеште према Јадрану.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 18m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 21m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 53m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 40m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 51m
    0