Од септембра бесплатан вртић за дјецу са потешкоћама у развоју

15.05.2020. 14:26
0
ИЗВОР: СРНА

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће од септембра услуга у предшколским установама бити бесплатна за дјецу са потешкоћама у развоју и ону без родитељског старања.

Тривићева је навела да је ресорно министарство у сарадњи са Педагошким заводом Републике Српске у области предшколског образовања успоставило два програма за партнерство са родитељима, а све ради правилног раста и развоја дјеце.

- С циљем повећања обухвата дјеце у предшколском васпитању и образовању, осим програма пред полазак у школу, са локалним заједницама смо разматрали могућност да се у постојећим школским објектима омогући програм предшколског васпитања, што ће од посебног значаја бити у мјестима у којима дјеци нису приступачни вртићи - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Након састанка о активностима планираним Акционим планом спровођења реформских процеса у области предшколског, основног и средњег образовања у Српској, Тривићева је навела да ће почетак нове школске године донијети промјене у свим областима образовања у Републици.

- Што се тиче основног васпитања и образовања радимо много у техничким стварима, али и у оним суштинским. За почетак нове школске године донијећемо програм стимулативног окружења, што подразумијева адаптацију одређених школских простора - напоменула је Тривићева.

Она је навела и да је ове године планирано доношење стандарда уџбеника за ученике основних и средњих школа.

- Сматрамо да тај стандард до сада није постојао, а јавља се велика потреба да коначно дефинишемо шта је оно шо је примарно, колико то и из чега дјеца треба да уче - истакла је Тривићева.

Тривићева је, када је ријеч о дигитализацији, навела да ће у свим основним школама у Републици Српској бити успостављен систем "Доситеј" и "Е-дневник".

- Са новом школском годином успостављамо платформу која нам мијења основну парадигму образовања и учења јер желимо да научимо дјецу како да уче и како да практично примјењују знање - поручила је Тривићева.

Говорећи о средњем образовању, Тривићева је подсјетила да је урађена ревизија свих занимања, те да су урађени стандарди за 54 занимања, а тренутно се раде за још 52.

- Овај посао радимо у сарадњи са привредном заједницом јер они делегирају који су то профили занимања за која се дјеца едукују у средњим школама. Уписне политике већ су спремне, а уписи почињу средином јуна - рекла је Тривићева.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић нагласио је да се настава на даљину у Републици Српској успјешно изводи, чиме су ресорно министарство и завод показали да Српска, као и земље у окружењу, може да уради посао о којем се до тада није размишљало.

Дамјановић је навео да је Завод у области основног образовања планирао да до краја маја предложи нови наставни план и програм у складу са акционим планом који је усвојила Влада Републике Српске у децембру прошле године.

- Тај нови наставни план подразумијева да ћемо дјеци, осим редовних предмета, понудити изборне предмете у трећој тријади како би им они били смјерница за будуће занимање - истакао је Дамјановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
Цијели разред се исписао из школе због једног ученика Цијели разред се исписао из школе због једног ученика
"Искра наде" за подршку дјеци обољелој од малигних болести "Искра наде" за подршку дјеци обољелој од малигних болести
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0