Од септембра у вртићким групама број дјеце повећан на 20

24.08.2020. 15:54
0
ИЗВОР: СРНА

У Републици Српској ће од 1. септембра бити на снази нове препоруке Института за јавно здравство Српске да у вртићима максималан број дјеце у групи буде 20, а уколико не буде погоршања епидемиолошке ситуације, тај број ће постепено бити повећаван, речено је данас у Бањалуци након састанка министра просвјете и културе Наталије Тривић са директорима јавних и приватних предшколских установа у Српској.

Тривићева је апеловала да се грађани придржавају епидемиолошких мјера да не би било погоршања ситуације, те да би вртићима ускоро било омогућено да раде у пуном капацитету.

- Установљено је да дјеца, било предшколског или школског узраста, потенцијалну могућност од оболијевања од вируса корона носе из заједнице, на дружењима, у парковима и другим просторима - рекла је Тривићева новинарима.

Она је најавила да ће Министарство упутити захтјев Инспекторату Српске да у наредном периоду организује појачане контроле боравка дјеце на отвореном и њиховог кретања, те поштовања прописаних мјера.

Тривићева је изразила задовољство јер је, према подацима, минималан број дјеце заражен вирусом корона.

Она је додала да је установљено да су родитељи били преносиоци вируса на дијете, које је касније вирус донијело у вртић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да ће ова здравствена установа у наредном периоду припремити измијењену препоруку у вези са радом предшколских установа, а која се односи на максималан број дјеце у групи.

- Досадашњи подаци о броју заражене дјеце су нам указали да са повећањем дјеце на 20 постоји минималан ризик од повећања броја позитивних малишана - навео је Зељковић.

Он је нагласио да ће епидемиолошка ситуација бити анализирана у свим локалним заједницама, те да ће Институт у складу са тим давати препоруке кризним штабовима, на којима ће бити одговорност да одлуче да ли треба да пооштре, оставе исте или донесу нове мјере.

Зељковић је позвао родитеље, али и систем на појачану бригу о дјеци, те навео да је тренутна епидемиолошка ситуација у предшколским установама задовољавајућа.

Директор приватне предшколске установе "Драган и Зоран" из Бијељине Горан Гашић изразио је задовољство због повећања броја дјеце у вртићким групама, чиме би овим установама било омогућено нормално функционисање.

- Економски проблеми су велики, али нам је здравље цјелокупне заједнице на првом мјесту, те ћемо у складу са тим и функционисати. Надам се да ћемо за око мјесец дана бити у ситуацији да радимо у пуном капацитету - рекао је Гашић.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 0m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 2m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 55m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 0m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 3m
    1