Од сутра специјално одјељење у ОШ „Јован Дучић“ у Касиндолу

31.08.2022. 17:23
0
ИЗВОР: srna.rs

У просторијама Основне школе /ОШ/ „Јован Дучић“ у Касиндолу у Источној Илиџи од сутра почиње настава у новоформираном специјалном одјељењу за дјецу са потешкоћама у развоју, изјавио је Срни предсједник Удружења дјеце и омладине са посебним потребама „Загрљај“ Предраг Пушара.

Према његовим ријечима, наставу у овом одјељењу похађаће четири дјечака узраста од седам до девет година од којих тројица полазе у први, а један у други разред.

Он је истакао да је ово веома значајно за родитеље који су дјецу раније морали да воде у Сарајево, јер у Источном Сарајеву није постојала установа специјализована за рад са овом дјецом.

Пушара је додао да одјељење може да броји максимално шест ученика са којима ће радити учитељица која има искуства у раду са дјецом са потешкоћама у развоју.

Дјеца ће учити по посебном плану и програму, а током одмора дружиће се са ученицима који похађају редовну наставу у овој школи.

- Ово представља велики помак за дјецу са потешкоћама у развоју. Инклузивна настава која је раније уведена и даље ће се одвијати за дјецу која могу да је прате, а ово одјељење је за дјецу која то нису у стању и потребан им је посебан план и програм - рекао је Пушара.

Он је подсјетио да је у марту, на иницијативу родитеља дјеце са потешкоћама у развоју, Удружење упутило захтјев Министарству просвјете и културе Републике Српске да се формира специјално одјељење на подручју града Источно Сарајево за дјецу из Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова.

Пушара каже да Удружење са сједиштем у Источном Сарајеву тренутно броји 20 чланова са подручја ове три општине, те да најмлађи члан има четири, а најстарији 30 година.

Након добијања сагласности ресорног министарства, додаје он, упућен је допис основним школама у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи и Трнову и договорено је да се за ову намјену користе просторије ОШ „Јован Дучић“ у Касиндолу, а локалне заједнице су обећале финансијску помоћ за њихово опремање.

- Тренутно је само Скупштина града Источно Сарајево уплатила 1.500 КМ, а очекујемо и средства од општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Захваљујући пријатељима Удружења, њиховом ангажовању и помоћи неких фирми успјели смо да окречимо просторију, поставимо ламинат и све је спремно за почетак школске године - рекао је Пушара, додајући да је потребно још замијенити прозоре.

Он је навео да заједно са Удружењем ампутираца Источно Сарајево и Омладинском организацијим „Натура“ реализују пројекат инклузивне, терапијске производње америчке боровнице под покровитељством „Каритаса“ и ЕУ.

- Највећи проблем за Удружење су финансије јер морамо да финасирамо услуге логопеда и дефектолога које су дјеци неопходне. Новац који смо прикупљали током протеклих четири и по године је потрошен искључиво на услуге логопеда и дефектолога, а сви родитељи раде волонтерски. Неопходна нам је помоћ локалних заједница са чијег подручја су наши чланови - истакао је Пушара и захвалио појединцима који су помогли рад Удружења, како финансијски, тако и у материјално-техничким смислу.

Он је додао да Удружење користи просторије у Улици Друге сарајевске бригаде број 84 у Војковићима, у Источној Илиџи, гдје им се могу обратити сви који желе, а контакт је могуће остварити и путем „Фејсбук“ странице Удружења „Загрљај“. 

Коментари 0
Повезане вијести
О спомен-плочи у Касиндолу О спомен-плочи у Касиндолу
Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
Бомбардовање болнице у Касиндолу 1995. године Бомбардовање болнице у Касиндолу 1995. године
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 14m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    15h 47m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 28m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    20h 39m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 23m
    13