Од сутра забрана пушења у затвореном, казна и до 40 хиљада марака

13.08.2019. 09:01
0
ИЗВОР: ATV

У Црној Гори ће од сутра бити забрањено пушење у затвореном простору, јер тада ступа на снагу нови Закон о ограничавању употребе дуванских производа. Законом се строго забрањује употреба дуванских производа у јавним затвореним просторијима, осим у казинима. Онај ко прекрши одредбе овог закона ризикује да плати казну и до 20 хиљада евра.

Ступањем на снагу новог Закона о ограничавању употребе дуванских производа престаће да важи Закон о таксама и више неће бити могуће плаћати таксе да би у неком дијелу објекта било дозвољено пушење.

Најважније је то што се више не дозвољава употреба дуванских производа у било којој просторији или њеном дијелу, у којој се конзумирају храна и пиће.

Такође, строго је забрањено конзумирање дуванских производа у било којем дијелу затвореног простора у којем послове обављају, између осталог, државни и локални органи и службе, простора у којем се обављају здравствена, васпитно-образовна или културна дјелатност, социјална заштита, спорт и рекреација, трговинска дјелатност, производња, промет или складиштење хране, снимање и јавно емитовање програма, као и у простору у коме се одржавају састанци и јавни скупови.

Осим тога новим законом се прописује и забрана стављања у промет дуванских производа, чије паковање не садржи здравствено упозорење које се састоји од здравственог (текстуалног) и сликовног упозорења, које мора да покрива по 65 одсто предње и задње спољашње површине појединачног паковања дуванских производа.

За оне који буду кршили одредбе овог закона предвиђене су и не баш мале новчане казне, које се крећу и до 20 хиљада евра.

Законом је прописана новчана казна за прекршај за непридржавање прописаних забрана и ограничења за правно лице од 500 евра до 20.000 евра, за одговорно лице у правном лицу од 50 евра до 2.000 евра, а за предузетника од 150 евра до 6.000 евра.

Такође, новчана казна за прекршај од 30 евра до 1.000 евра прописана је за физичка лица која пуше у јавном и радном простору и излажу друга лица секундарном дуванском диму, за лица која пуше у јавном, односно радном простору који власник, односно корисник није искључиво одредио за пушење или који пуши у собама и апартманима за смјештај гостију, које послодавац није одредио и истакао ознаку да је у тим собама и апартманима пушење дозвољено.

У Закону је прецизирано да је за надзор над његовим спровођењем задужено Министарство здравља. Послове инспекцијског надзора обављаће инспектори надлежни за области на које се односе мјере ограничења и забране употребе дуванских производа, у складу са законом, и то санитарни, здравствени, тржишни и туристички инспектор.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    22h 21m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    18h 39m
    7
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    22h 16m
    1
  • Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија
    20h 45m
    1
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    5h 32m
    0