Одата почаст српским борцима

30.07.2024. 13:33
0
ИЗВОР: srna.rs

На превоју Рогој између Трнова и Калиновика данас је код спомен-обиљежја служен парастос и положени су вијенци српским борцима и цивилима који су страдали на овом мјесту.

Велики број српских бораца погинуо је на овом мјесту 30. јула 1992. године бранећи стратешки изузетно важну коту, штитећи одступницу трновским Србима који су се повлачили пред муслиманским снагама.

На спомен-обиљежју на Рогоју уклесана су имена 69 погинулих српских јунака из Калиновика, Трнова, Гацка, Билеће, Фоче, Невесиња и са Пала.

Уписани су страдали чланови породица Пржуљ, Анђић, Бадњар, Бјелоглав, Бајовић, Вишњевац, Вујичић, Влачић, Вељовић, Влашки, Говедарица, Голијанин, Драшковић, Драговић, Дробњак, Елез, Елек, Ждрале, Јокић, Копривица и Поповић.

Обиљежавање је почело раније, литургијом у Храму Светог Георгија, парастосом и полагањем вијенаца код централног споменика у Трнову.

Вијенце на спомен-обиљежју у Трнову положили су савјетник предсједника Републике Српске Урош Бјелица и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелници општина Трново и Калиновик Драгомир Гаговић и Радомир Сладоје, те Горан Тимотија из општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Вијенце су положили и представници Скупштине града Источно Сарајево, борачких организација и Црвеног крста Републике Српске.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Током рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала је 101 цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца.
Најмлађа цивилна жртва на подручју Трнова имала је 18 мјесеци, а најстарија 96 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0