Odata počast srpskim borcima

30.07.2024. 13:33
0
IZVOR: srna.rs

Na prevoju Rogoj između Trnova i Kalinovika danas je kod spomen-obilježja služen parastos i položeni su vijenci srpskim borcima i civilima koji su stradali na ovom mjestu.

Veliki broj srpskih boraca poginuo je na ovom mjestu 30. jula 1992. godine braneći strateški izuzetno važnu kotu, štiteći odstupnicu trnovskim Srbima koji su se povlačili pred muslimanskim snagama.

Na spomen-obilježju na Rogoju uklesana su imena 69 poginulih srpskih junaka iz Kalinovika, Trnova, Gacka, Bileće, Foče, Nevesinja i sa Pala.

Upisani su stradali članovi porodica Pržulj, Anđić, Badnjar, Bjeloglav, Bajović, Višnjevac, Vujičić, Vlačić, Veljović, Vlaški, Govedarica, Golijanin, Drašković, Dragović, Drobnjak, Elez, Elek, Ždrale, Jokić, Koprivica i Popović.

Obilježavanje je počelo ranije, liturgijom u Hramu Svetog Georgija, parastosom i polaganjem vijenaca kod centralnog spomenika u Trnovu.

Vijence na spomen-obilježju u Trnovu položili su savjetnik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnici opština Trnovo i Kalinovik Dragomir Gagović i Radomir Sladoje, te Goran Timotija iz opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Vijence su položili i predstavnici Skupštine grada Istočno Sarajevo, boračkih organizacija i Crvenog krsta Republike Srpske.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Tokom rata od 1992. do 1995. godine u Trnovu i okolnim selima stradala je 101 civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 trnovskih boraca.
Najmlađa civilna žrtva na području Trnova imala je 18 mjeseci, a najstarija 96 godina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0