Одата почаст српским борцима палим на Јасику

12.05.2023. 14:19
5
ИЗВОР: srna.rs

На мјесном Спомен-обиљежју Јасик на Требевићу, подигнутом у знак сјећања на 32 погинула борца Војске Републике Српске са овога подручја, данас је служен парастос и положени су вијенци.

Вијеце су положили породице погинулих бораца, представници града Источно Сарајево и општине Пале, као и делегације општинске и мјесне борачке организације и Удружења ветерана војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да је данас служен помен за погунуле борце са Требевића, те нагласила да је веома битно у заједничком окупљању присјећати се жртава које су дате за одбрану Републике Српске.

Слика

Фото: srna.rs

- Данашњим парастосом и одржаним јучерашњим историјским часом на Српском војничком гробљу `Нови Зејтинлик` на Сокоцу за основце са подручја општина Пале, Источна Илиџа, Трново и Соколац, Борачка организација Пала почела је са обиљежавањем манифестације под називом `Дани сјећања на јуни 1992.године` - нагласила је Гавриловићева.

Она је истакла да Борачка организација његује традицију и културу сјећања на протекли Одбрамбено-отаџбински рат, али и све протекле ратове у којима је било страдања српскога народа.

Гавриловићева наводи да је српски народ пуно страдао кроз историју, те да народ који се не сјећа своје историје дужан је да ту историју понавља.

Спомен-обиљежје подигнуто је на Јасику 12. маја 2002. године у знак захвалности српски, борцима погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Ре: Заворањ 13.05.2023. 16:07
    НЕКА ЈЕ ВЈЕЧНА СЛАВА НАШИМ ЈУНАЦИМА!

    Колико ја видим на приложеној фотографији на парастосу је био приличан број живих учесника и припадника породица погинулих. Да је нпр Соко или било ко био иоеле заинтересован за присуство парастосу уз врло врло мало труда сазнао би датум одржавања.
  • Generic placeholder image
    Заворањ 13.05.2023. 13:50
    У овом случају СОКО је у потпуности у праву. Озбиљан организатор би требао знати ко је жив од учесника рата, са њима би се требао приредити програм, питати њих како то желе да изведу, а не овако.
    Можда није намјерно, али аматерски јесте.
  • Generic placeholder image
    Neno Zdrale 13.05.2023. 00:27
    Soko. Imenom i prezimenom se predstavis pa konentarises.
  • Generic placeholder image
    Kojo 12.05.2023. 17:22
    Bila je objava plana aktivnosti BO Pale, na Kateri i Pale.live.com, tako svako ko je bio informisan mogao je doći na pomen poginulim borcima. A i u BO Pale sačinjen je plan aktivnosti pa se moglo lako informisati o datumima i mjestima održavanja pomena. Sve je bilo na vrijeme informisano i transparentno koje je bio zainteresovan. Ili je trebalo možda trebalo poslati "pozivnice" kao i posebno zvati pojedince, pa nije u pitanju slava ili neka svečanost.
  • Generic placeholder image
    Soko 12.05.2023. 15:19
    Pitao bih gospodu iz Boračke, da li smo mi bili alaša ili ustrojena Vojska RS? Da li smo imali komandire, komandante, da li ste ih pozvali? Sad vam ne trebaju, treba neko drugi da evocira uspomene na ratne dane. Tuga....
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 5m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 49m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 34m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 16m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 35m
    0