Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku

12.05.2023. 14:19
5
IZVOR: srna.rs

Na mjesnom Spomen-obilježju Jasik na Trebeviću, podignutom u znak sjećanja na 32 poginula borca Vojske Republike Srpske sa ovoga područja, danas je služen parastos i položeni su vijenci.

Vijece su položili porodice poginulih boraca, predstavnici grada Istočno Sarajevo i opštine Pale, kao i delegacije opštinske i mjesne boračke organizacije i Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je da je danas služen pomen za pogunule borce sa Trebevića, te naglasila da je veoma bitno u zajedničkom okupljanju prisjećati se žrtava koje su date za odbranu Republike Srpske.

Slika

Foto: srna.rs

- Današnjim parastosom i održanim jučerašnjim istorijskim časom na Srpskom vojničkom groblju `Novi Zejtinlik` na Sokocu za osnovce sa područja opština Pale, Istočna Ilidža, Trnovo i Sokolac, Boračka organizacija Pala počela je sa obilježavanjem manifestacije pod nazivom `Dani sjećanja na juni 1992.godine` - naglasila je Gavrilovićeva.

Ona je istakla da Boračka organizacija njeguje tradiciju i kulturu sjećanja na protekli Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i sve protekle ratove u kojima je bilo stradanja srpskoga naroda.

Gavrilovićeva navodi da je srpski narod puno stradao kroz istoriju, te da narod koji se ne sjeća svoje istorije dužan je da tu istoriju ponavlja.

Spomen-obilježje podignuto je na Jasiku 12. maja 2002. godine u znak zahvalnosti srpski, borcima poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Re: Zavoranj 13.05.2023. 16:07
    NEKA JE VJEČNA SLAVA NAŠIM JUNACIMA!

    Koliko ja vidim na priloženoj fotografiji na parastosu je bio priličan broj živih učesnika i pripadnika porodica poginulih. Da je npr Soko ili bilo ko bio ioele zainteresovan za prisustvo parastosu uz vrlo vrlo malo truda saznao bi datum održavanja.
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 13.05.2023. 13:50
    U ovom slučaju SOKO je u potpunosti u pravu. Ozbiljan organizator bi trebao znati ko je živ od učesnika rata, sa njima bi se trebao prirediti program, pitati njih kako to žele da izvedu, a ne ovako.
    Možda nije namjerno, ali amaterski jeste.
  • Generic placeholder image
    Neno Zdrale 13.05.2023. 00:27
    Soko. Imenom i prezimenom se predstavis pa konentarises.
  • Generic placeholder image
    Kojo 12.05.2023. 17:22
    Bila je objava plana aktivnosti BO Pale, na Kateri i Pale.live.com, tako svako ko je bio informisan mogao je doći na pomen poginulim borcima. A i u BO Pale sačinjen je plan aktivnosti pa se moglo lako informisati o datumima i mjestima održavanja pomena. Sve je bilo na vrijeme informisano i transparentno koje je bio zainteresovan. Ili je trebalo možda trebalo poslati "pozivnice" kao i posebno zvati pojedince, pa nije u pitanju slava ili neka svečanost.
  • Generic placeholder image
    Soko 12.05.2023. 15:19
    Pitao bih gospodu iz Boračke, da li smo mi bili alaša ili ustrojena Vojska RS? Da li smo imali komandire, komandante, da li ste ih pozvali? Sad vam ne trebaju, treba neko drugi da evocira uspomene na ratne dane. Tuga....
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    23h 10m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    14h 5m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    12h 54m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    23h 16m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    15h 31m
    0