Одбијен приједлог притвора за пет ухапшених у акцији „Кластер“

24.02.2023. 15:41
2
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва за одређивање притвора за пет особа ухапшених у оперативној акцији "Кластер" због сумње за издавање лажних диплома, а одређене су им мјере забране, односно кућни притвор, сазнаје Срна.

Срна сазнаје да ће Тужилаштво БиХ уложити жалбу на ову одлуку Суда.

За шесторо ухапшених предложене су мјере забране које је Суд уважио.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ ухапсили су у уторак, 21. фебруара, у оквиру акције "Кластер" 11 лица повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ.

 • Ухапшено 10 лица због трговине факултетским дипломама
  21.02.2023. 13:41

  Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ данас су лишили слободе 10 лица у склопу оперативне акције "Кластер", усмјерене на сузбијање организованог криминала и системске корупције, повезан...

Црна хроника
Ухапшено 10 лица због трговине факултетским дипломама

Акција је реализована на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара, а претреси су извршени на 18 локација, и то девет стамбених објеката и покретних ствари физичких лица и девет високошколских установа.

Том приликом откривено је и привремено одузето 75 личних студентских досијеа, матичне књиге, евиденције и регистри и друга послова документација, 165.000 КМ, рачунари као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Krle 24.02.2023. 21:38
  Na kraju uvertire biće u stilu one narodne poslovice "Tresla se gora , rodio se miš". Optužbe za teška krivična dijela biće odbačene "zbog nedostatka dokaza", zastarilo krivično gonjenje, kupci diploma već uhljebeljeni na društvenim jaslama, primaju plate godinama u rangu VSS. Teško je to sve resetovati, nema političke volje a u pitanju je i masovna pojava sa ovim falš diplomama. Pogotovo ako se zna ko su bili kupci, miljenici političkih partija, rukovodioci itd. Inspekcije za Visoko obrazovanj decenijama nisu radili svoj posao za koji su debelo plaćeni, jednostavno nisu se mješali u svoj posao, a odgvornosti za svoj nerad neće nikom odgovarati. Šteta koja je napravljena je nepopravljiva za društvenu zajednicu.
 • Generic placeholder image
  Peggy 24.02.2023. 20:57
  Moj prijedlog je da optuzene brane 'njihovi" novopeceni pravnici i advokati!
  A, ako im slucajno pozlije na sudjenju, neka ih lijece njihovi doktori!
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури
Најчитаније
 • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
  23h 54m
  0
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  21h 23m
  1
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  11h 49m
  0
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  15h 37m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  20h 41m
  1