Одбор за заштиту права Срба: Нова Влада КС неуставна

05.01.2021. 22:09
0
ИЗВОР: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) сматра да је нова Влада Кантона Сарајево неуставна с обзиром на то да није испоштован принцип пропорционалног националног састава, јер је од 13 чланова Владе само један Србин.

У саопштењу Одбора прецизира се да Влада Кантона Сарајево броји 12 министара и премијера, односно укупно 13 чланова, од којих је само један Србин.

- Према Уставу Федерације БиХ и Уставу Кантона Сарајево национални састав кантоналне Владе треба да буде пропорционалан националном саставу становништва на подручју овог кантона из 1991. године - наводи се у саопштењу.

На подручју Кантона Сарајево, према попису из 1991. године, живјело је 28 одсто Срба, што би, како истичу из Одбора за заштиту Срба у ФБиХ, значило да би минимално три члана Владе Кантона Сарајево требало да буду Срби.

- И ова скупштинска већина коју чине и самопрокламоване мултиетничке странке показује да је њима мултиетничност само параван за вођење бошњачке политике. Поново, трећи пут за три године, питамо шта би се десило да у Републици Српској мандатар предложи састав Владе који није у складу са Уставом Републике Српске - напомиње се у саопштењу.

Из Одбора за заштиту Срба у ФБиХ подсјећају да Влада Републике Српске увијек у саставу има пет Бошњака и три Хрвата.

У саопштењу се додаје да је Влада Кантона Сарајево неуставна с обзиром на то да није испоштован уставни принцип пропорционалног националног састава, те подсјећа да у јавном сектору Кантона Сарајево ради 1,88 одсто Срба, односно укупно њих 15.

Скупштина Кантона Сарајево именовала је данас нову кантоналну Владу коју ће предводити премијер Един Форто из Наше странке. За нову Владу, трећу у посљедње двије године, гласала су 23 посланика, а против и уздржаних је било по шест посланика.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ
Република Српска се задужила за нових 75 милиона КМ Република Српска се задужила за нових 75 милиона КМ
Више од 10 физичких и правних лица осумњичено за вишемилионске злоупотребе Више од 10 физичких и правних лица осумњичено за вишемилионске злоупотребе
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 52m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 59m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 58m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 25m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 7m
    0