Одборници СДС-а и ПДП-а напустили сједницу Скупштине општине Источна Илиџа

09.07.2020. 14:52
3
ИЗВОР: Катера

На 27. редовној сједници Скупштине општине Источна Илиџа, одржаној данас у сали Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, након низа пропуста и грубог кршења закона коју спроводи тренутна скупштинска већина, а на коју је Општинска управа Источна Илиџа већ упозоравала, начелник општине Маринко Божовић и одборници СДС-а и ПДП-а напустили су поменуту сједницу.

Како је сам Божовић рекао на самом почетку сједнице Скупштине општине Источна Илиџа, одборници и јавност су упознати са стварима које су у протеклом временском периоду учињене, односно нису учињене, а које су директно кршење закона.

Он је додао да је за неке од тих тачака кршења закона предвиђена и кривична одговорност и казне закона до три године.

- Скупштина општине Источна Илиџа на челу са тренутним руководством потпуно је занемарила судску пресуду којом је пресуђено да је разрјешење господина Радета Ђосовића урађено незаконито. Они неће да спроведу ову пресуду и зато је предвиђена кривична одговорност – рекао је Божовић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић у изјави за медије, рекао је да ће он као начелник општине морати да заштити интересе грађана ове општине и покрене кривичну пријаву против одговорних.

- Комисија је морала, по службеној дужности, да се окупи и изврши примопредају између господина Радета Ћосовића и господина Зорана Трапаре, а све како би господин Ћосовић био враћен у радни однос. Потом, по законској процедури и како то предвиђа Закон о локалној самоуправи, статуту и пословнику општине Источна Илиџа сједница је требала да буде заказана – казао је он.

Како је, Божовић истакао, одборници тренутне скупштинске већине нису испоштовали поменуте кораке у процедури које је требало урадити, потпуно су их занемарили и нису дозволили да се о томе уопште образлаже.

- Они не знају да разликују шта значи поништење одређеног акта, а шта његово укидање. Пресуда је јасна и недвосмислена! Овим улазимо у нове судске епилоге и процесе који ће, опет, бити завршени онако како смо то најавили и у октобру 2019. године – напоменуо је Божовић.

Колико новца из буџета општине ће бити потрошено на плаћање свих тих судских процеса, тренутну општинску већину не занима, како каже сам Божовић.

- Они настављају да спроводе силу 12 руку, а ничија сила није Богу мила – казао је Божовић.

Божовић се осврнуо и на чињеницу да је поменута општинска већина директно прекршила Закон о локалној самоуправи, самим тим што у року од 60 дана није сазвала сједницу.

Такође, додаје Божовић, тачке дневног реда које је он предложио, као начелник општине, нису уврстили у дневни ред и тако су прекршили закон.

- Законска обавеза, како то дефинише Закон о локалној самоуправи, јесте да се тачке ставе на дневни ред. Оне се морају разматрати јер тако у закону пише, иако они приликом самог разматрања тачака, приликом усвајања дневног реда могу тачке скинути или образложити зашто их не стављају на дневни ред. Спровођење силе, јер то некоме одговара или не одговара, по мом мишљењу није прихватљиво и зато ћу морати да покренем неке законске мјере – нагласио је начелник општине Источна Илиџа.

Он је потврдио да су одборници СДС-а и ПДП-а и он напустили сједницу Скупштине општине Источна Илиџа јер не желе да дају легитимитет нелегалном раду скупштине, која је до октобра 2019. године била примјер у читавој Републици Српској.

Такође, Божовић је додао да су одређени радови који би донијели просперитет овој општине, а самим тим и њеном становништаву, у одређеном тренутку стопирани, а онда под притиском јавности поново покренути.

- То су пројекти гондоле на Павловцу, саобраћајнице према гимазији, одређени регулациони планови продаје земље, а једини циљ је да се општини Источна Илиџа смање приходи и да се до избора прилив новца у буџет ове општине заустави – казао је он.

На крају обраћања медијима, Божовић је рекао да је општина протеклу годину завршила са суфицитом и да је то успјех извршне и законодавне власти која је беспрекорно функционисала.

- Сви покушаји скупштинске већине да нас зауставе и успоре су тренутни и они у томе неће успјети јер све што смо ми кроз буџет предвидјели биће урађено, без обзира на подршку или неподршку законодавне власти. Грађани све виде, апсолутно виде шта су чије намјере и шта ко ради у њиховом интересу, а апсолутно је свима јасно да ових 12 људи који су остали у скупштинској сали ништа нису урадили за интерес грађана ове општине. Они само раде за личне интересе двојице или тројице људи који су добили функције и за то примају плате, а судски трошкови који ће доћи у буџет општине Источна Илиџа, њих апсолутно не интересују – закључује Божовић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Небојша Шешлија изјавио је да је данашња сједница заказана по закону и да је одржана без присуства одборника СДС–а и ПДП-а.

Он је истакао  да је Скупштина општине легална, а да постоји пресуда суда у којој је наведено да формалност није испуњена, односно да акт којим се разрјешава предсједник Раде Ћосовић не може да буде у форми одлуке, него мора да буде у форми рјешења.

- На данашњој сједници Скупштине општине ставили смо у дневни ред да то формално-правно испоштујемо. Радимо све у складу са правним нормама и законом који је на снази – навео је Шешлија.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ratko 10.07.2020. 14:17
    Takvim pametnim i pismenim ne bi trebali ni da dođu na sjednicu. Kakav "pismen" Trapara , takvi mu i glasači.
  • Generic placeholder image
    Zainteresovan 09.07.2020. 17:55
    Kad im nesto nijje po volji... odmah bjezanija...
  • Generic placeholder image
    Бели 09.07.2020. 15:25
    Шешлија:паметније да водиш рачуна да ти доктори не одлазе, и објасни које трошкове плаћате због тужби радника болнице зто што не плаћате доприносе.
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској
Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО) Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 22m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 54m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 32m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 4m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 37m
    0