Одбрана Дрековића износи завршне ријечи

15.03.2023. 08:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ данас ће одбрана генерала такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића, који је оптужен за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, изнијети завршне ријечи.

Рочиште је заказано за 9.00 часова, објављено је на страници Суда БиХ.

На посљедњем рочишту, одржаном 8. фебруара, тужилац Владимир Симовић је износећи завршне ријечи затражио осуђујућу пресуду и адекватну казну, истакавши да су доказане битне чињенице које су темељ оптужнице.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката. 

Коментари 0
Повезане вијести
Број свједока смањује се са 300 на 191 Број свједока смањује се са 300 на 191
Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  7h 44m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  17h 13m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  15h 37m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  7h 25m
  0
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  6h 22m
  0