Odbrana Drekovića iznosi završne riječi

15.03.2023. 08:26
0
IZVOR: srna.rs

Pred Sudom BiH danas će odbrana generala takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića, koji je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, iznijeti završne riječi.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na stranici Suda BiH.

Na posljednjem ročištu, održanom 8. februara, tužilac Vladimir Simović je iznoseći završne riječi zatražio osuđujuću presudu i adekvatnu kaznu, istakavši da su dokazane bitne činjenice koje su temelj optužnice.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili
Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a
Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj ulici Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj ulici
Najčitanije
 • Demos više nije dio vlasti u Palama
  20h 8m
  18
 • Pavle Škrba ostvario trijumf u Mostaru
  21h 57m
  0
 • Ko ostvaruje pravo na stambeni kredit iz sredstava IRB-a?
  22h 16m
  0
 • Gol Jovića koji je Srbiju ostavio u igri za drugi krug (VIDEO)
  19h 36m
  0
 • Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška
  2h 40m
  0