Odbrana Drekovića iznosi završne riječi

15.03.2023. 08:26
0
IZVOR: srna.rs

Pred Sudom BiH danas će odbrana generala takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića, koji je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, iznijeti završne riječi.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na stranici Suda BiH.

Na posljednjem ročištu, održanom 8. februara, tužilac Vladimir Simović je iznoseći završne riječi zatražio osuđujuću presudu i adekvatnu kaznu, istakavši da su dokazane bitne činjenice koje su temelj optužnice.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Potvrđena optužnica za zločine u Jošanici po svim tačkama Potvrđena optužnica za zločine u Jošanici po svim tačkama
Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH
Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin nad Srbima u Jošanici
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  11h 32m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  13h 21m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  18h 3m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  15h 57m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  7h 53m
  0