Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву

26.09.2024. 20:57
0
ИЗВОР: srna.rs

На великој сцени Народног позоришта у Источном Сарајеву данас су одигране представе "Мали принц" у извођењу "Театрол-театра" из Јерменије и "Алиса у земљи дрвећа" Крушевачког позоришта.

На малој сцени Културног центра Источно Ново Сарајево одигране су представе "Палчић" Дагестанског државног луткарског позоришта из Махачкале у Руској Федерацији и "Два метра квадратна" у извођењу "Гоби денс компани" из Будимпеште.

Ова представа мађарског позоришта говори о усамљености у старости, старењу и сјећању. Представа се заснива на покрету без текста, гестовима и елементима луткарског позоришта, испраћених хумором, али и хуманошћу према старијим лицима.

У оквиру пратећег програма Фестивала одржана је радионица са анимацијом у вези са израдом традиционалних кореанских маски, као и плес са маскама у организацији Театра "Ро гинаре" /Theater Ро ГиНарае/ Јужна Кореја.

Такође, промовисана је и књига "Лабораторија луткарства" аутора Вахида Дураковића.

За сутра у 11.00 часова у Народном позоришту заказана је церемонија свечаног затварања Фестивала и дод‌јела награда, а биће поново изведена и представа "Алиса у земљи дрвећа".

Редитељ Александар Пејаковић каже да у овој представи неће бити изговорена ниједна ријеч, јер је она саткана практично од сјенки и поступака са мноштвом необичних бића које гледаоцима не остављају једнозначну поруку, већ отворену и слободну форму која подстиче и има тенденцију да пружи велики простор интерпретацији, осјећајима и емоцији.

Према његовим ријечима, ово је нова позоришна форма која се може гледати и разумјети на било ком мјесту у свијету, чиме је Крушевачко позориште направило нови искорак у својој продукцији.

"Лут фест" финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспороом, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија "Бамби" и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Медијски пријатељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске /Срна/, ТВ БН, ТВИС, БХРТ, као и локални портали.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисан роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић Промовисан роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић
Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
Данашњи дан протекао у знаку луткарских змајева Данашњи дан протекао у знаку луткарских змајева
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 36m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    4h 25m
    1
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    12h 49m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    17h 2m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    14h 57m
    0