Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu

26.09.2024. 20:57
0
IZVOR: srna.rs

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu danas su odigrane predstave "Mali princ" u izvođenju "Teatrol-teatra" iz Jermenije i "Alisa u zemlji drveća" Kruševačkog pozorišta.

Na maloj sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo odigrane su predstave "Palčić" Dagestanskog državnog lutkarskog pozorišta iz Mahačkale u Ruskoj Federaciji i "Dva metra kvadratna" u izvođenju "Gobi dens kompani" iz Budimpešte.

Ova predstava mađarskog pozorišta govori o usamljenosti u starosti, starenju i sjećanju. Predstava se zasniva na pokretu bez teksta, gestovima i elementima lutkarskog pozorišta, ispraćenih humorom, ali i humanošću prema starijim licima.

U okviru pratećeg programa Festivala održana je radionica sa animacijom u vezi sa izradom tradicionalnih koreanskih maski, kao i ples sa maskama u organizaciji Teatra "Ro ginare" /Theater Ro GiNarae/ Južna Koreja.

Takođe, promovisana je i knjiga "Laboratorija lutkarstva" autora Vahida Durakovića.

Za sutra u 11.00 časova u Narodnom pozorištu zakazana je ceremonija svečanog zatvaranja Festivala i dod‌jela nagrada, a biće ponovo izvedena i predstava "Alisa u zemlji drveća".

Reditelj Aleksandar Pejaković kaže da u ovoj predstavi neće biti izgovorena nijedna riječ, jer je ona satkana praktično od sjenki i postupaka sa mnoštvom neobičnih bića koje gledaocima ne ostavljaju jednoznačnu poruku, već otvorenu i slobodnu formu koja podstiče i ima tendenciju da pruži veliki prostor interpretaciji, osjećajima i emociji.

Prema njegovim riječima, ovo je nova pozorišna forma koja se može gledati i razumjeti na bilo kom mjestu u svijetu, čime je Kruševačko pozorište napravilo novi iskorak u svojoj produkciji.

"Lut fest" finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporoom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske /Srna/, TV BN, TVIS, BHRT, kao i lokalni portali.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisan roman "Piši, dobri moj Nektarije" Marijane Petronić Promovisan roman "Piši, dobri moj Nektarije" Marijane Petronić
Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
Današnji dan protekao u znaku lutkarskih zmajeva Današnji dan protekao u znaku lutkarskih zmajeva
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    12h 46m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    4h 35m
    1
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    12h 59m
    7
  • Knez Miloš - oslobodilac i autokrata
    17h 12m
    0
  • Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
    15h 7m
    0