Одражан састанак Центра женских права у Источној Илиџи

20.03.2024. 19:38
5
ИЗВОР: katera.news

У Комплексу „Источник“ – ресторан Кула у Источној Илиџи данас је одржан састанак, упознавање и информисање институција у систему заштите од насиља, социјалне и здравствене заштите и других актера у локалној заједници, о концепту Мреже 4П - мреже пружања подршке у приступу правди и социјалним услугама у локалној заједници.

Неколико активних жена, различитих примарних професија са подручја града Источно Сарајево су чланице ове мреже - Даниела Четковић, дипломирана економисткиња, судска асистентица у Опшинском суду Сарајево, Босиљка Дуњић, магистар социјалног рада, запослена у Центру за ментално здравље Источно Сарајево, Роксанда Мичић, професорица и преводилац енглеског језика, предсједница Удружења грађана „Пробуди се“ Источно Сарајево, Тијана Гаврић Мичић, магистар техничких наука, чланица управног одбора Удружења грађана „Пробуди се“ Источно Сарајево и Веселинка Павловић, запослена у Средњој школи Пале.

- Потакнуте измјенама и допунама оба ентитетска Закона о заштити од насиља у породици којима је институт лице/особа од повјерења уведен као механизам подршке жртвама насиља у породици, одлучиле смо се на покретање програма обуке за помагачице из цијеле БиХ, које могу бити значајан ресурс у својим локалним заједницама, бити лице од повјерења за жене које доживљавају насиље и требају помоћ и заштиту - навеле су чланице Мреже 4П.

На састанку је разговарано о примјени института ”лице од повјерења“ – добробит за жене жртве насиља и институције у систему заштите, за лакши и бржи приступ информацијама и правима, те подршка током комуникације са институцијама у систему заштите.

Такође, разговарано је и о програму обуке помагачица из цијеле БиХ које чине Мрежу пружања подршке 4П и које могу бити лица од повјерења – потенцијалне нове обуке за помагачице.

Мрежа 4П окупља 85 обучених, оснажених помагачица присутних у локалним заједницама широм БиХ и на услузи су женама са искуством насиља и у ризику од насиља. Помагачице им могу помоћи да на адекватан начин реализирају своја права или дођу до поузданих, корисних и тачних информација о статусу одређеног проблема, те да се осјећају подржано и додатно оснажено.

Дуњићева је навела да активности и дјеловање у пружању подршке женама представљају јединствен вид подршке на нивоу локалне заједнице којим се постиже двоструки учинак.

- За жене то је прилагођен, лакши, бржи приступ информацијама и правима, подршку приликом комуницирања са институцијама у систему заштите, као и оснаживање за ефективно укључивање у судски поступак - навела је она.

За институције у ланцу система заштите, додала је, то је превазилажење проблема у пракси, најчешће узрокованих неинформираношћу и неукошћу жена жртава/преживјелих насиља.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Miljan Ćurić 22.03.2024. 20:53
    Da im damo podršku/vlast da dokažu da neće i ne mogu ništa napravati. Osudiće nasilje pojedinca, što podržavam, ali ono institucionalno nikada. Drage dame , ne štiti se žena preko stranih ambasada koje nose zlo. Zaštitite vi žene koje trunu na brentama, koje krvnički rade u pekarama, i padaju u bandak. Progovorite za njih. Da im se barem skrati radno vrijeme,ili smanji obim posla , poveća naknada. Ili ste tu da pružite podršku urušavanju porodice, spominjući femicid i rodnu ideologiju?
  • Generic placeholder image
    Koroman 21.03.2024. 21:09
    Molim vas ko je gospođa na slici druga sa desne strane?
    Posvađao sam se sa ženom radi identiteta spomenute pa ko možete pomoći duboko zahvaljujem.
  • Generic placeholder image
    Читалац 21.03.2024. 16:49
    Лијепо је што пишете српском ћирилицом али није добро да српски језик скрнавите овим језиком тзв. "родне равноправности", користећи изразе као што су: "економисткиња", " асистентица", "помагачица".

    Било би лијепо да поведете рачуна о поштовању нашег српског језика, као важног културног добра које имамо. Многи би били сретни да имају свој језик као што Срби имају. С обзиром на то да се бавите новинарством, јавном ријечи, добронамјерно препоручујем да размислите о овоме.
  • Generic placeholder image
    Citalac 20.03.2024. 21:17
    Svaka čast na angažmanu.
  • Generic placeholder image
    Citalac 20.03.2024. 21:14
    Super tako treba biti osoba dauputi zrtvu gdje treba
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 38m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 33m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 22m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 44m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 59m
    0