Одрицање од држављанства најскупље у БиХ

15.04.2022. 09:13
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Уколико се желе одрећи бх. држављанства, грађани БиХ плаћају таксу и до 800 марака, по чему смо, у односу на земље у окружењу, рекордери по износу који се наплаћује по овом основу.

Ти подаци наведени су у документу Канцеларије за ревизију институција БиХ под називом Ревизија учинка основне претпоставке за ефикасно управљање таксама и накнадама институција БиХ.

У ревизији се истиче да таксу на захтјев за престанак држављанства БиХ изјавом о одрицању од држављанства наплаћује Министарство цивилних послова БиХ.

- У зависности од тога у корист које државе се подносилац захтјева одриче босанскохерцеговачког држављанства износ таксе варира. Такса која се овом приликом плаћа износи 800 КМ, осим ако се не ради о одрицању у корист држављанства неке од држава насталих распадом СФРЈ, гдје је износ значајно мањи и износи 200 КМ - напомиње се у ревизији.

Истакнуто је и да су активности које предузимају службеници у институцијама по овом основу идентичне приликом разматрања било којег захтјева за престанак држављанства. Стога остаје нејасно зашто се у неким случајевима наплаћује 200, а у неким 800 КМ.

- Саговорници у Министарству цивилних послова БиХ не знају тачан разлог разлике у висини таксе наглашавајући да је она и већа у земљама у окружењу. Међутим, даљом анализом висине износа исте таксе у региону евидентно је да у Црној Гори висина те исте таксе износи 588 КМ, у Хрватској 657 КМ, а у Србији 580 КМ без обзира у корист које државе се врши одрицање од држављанства ових земаља -  наводи се у ревизији.

Иначе, недавно је Наша странка у парламентарну процедуру упутила иницијативу којом се тражи појефтињење ове таксе, а по основу које, иначе, држава сваке године убире поприлично велика средства.

- Према евиденцији одрицања од држављанства БиХ, од 1. јануара до 31. марта ове године, држављанства БиХ одрекло се 680 особа - речено је за "Независне новине" из Министарства цивилних послова БиХ, одакле су потврдили да је током цијеле прошле године та бројка износила 3.104.

Притом, и из овог министарства потврђују да административна такса за одрицање држављанства износи 800 КМ, с тим што за одрицање ради стицања држављанства неке од држава бивше Југославије такса износи 200 КМ. Како нам је речено из овог министарства, износ те таксе у складу је са одлуком Савјета министара БиХ

Из овог министарства раније су појаснили да, у поступку одрицања држављанства БиХ, странке нису дужне да кажу друге разлоге осим чињенице да већ посједују или да им је загарантовано стицање држављанства друге државе. 

- У неформалним разговорима најчешће наводе као стварни разлог повољнији радно-правни статус, право на посједовање некретнина, олакшано путовање и студирање у иностранству - рекли су раније у Министарству цивилних послова БиХ.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Slaven 15.04.2022. 13:54
    To cak nije ni skupo u odnosu na zadovoljstvo i olaksanje koje donosi..
  • Generic placeholder image
    Zloba 15.04.2022. 09:42
    Ali i najslađe...
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Цијена јагњади пада, потражња никад гора Цијена јагњади пада, потражња никад гора
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 30m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 54m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 47m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 38m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 48m
    0