Odricanje od državljanstva najskuplje u BiH

15.04.2022. 09:13
2
IZVOR: nezavisne.com

Ukoliko se žele odreći bh. državljanstva, građani BiH plaćaju taksu i do 800 maraka, po čemu smo, u odnosu na zemlje u okruženju, rekorderi po iznosu koji se naplaćuje po ovom osnovu.

Ti podaci navedeni su u dokumentu Kancelarije za reviziju institucija BiH pod nazivom Revizija učinka osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH.

U reviziji se ističe da taksu na zahtjev za prestanak državljanstva BiH izjavom o odricanju od državljanstva naplaćuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

- U zavisnosti od toga u korist koje države se podnosilac zahtjeva odriče bosanskohercegovačkog državljanstva iznos takse varira. Taksa koja se ovom prilikom plaća iznosi 800 KM, osim ako se ne radi o odricanju u korist državljanstva neke od država nastalih raspadom SFRJ, gdje je iznos značajno manji i iznosi 200 KM - napominje se u reviziji.

Istaknuto je i da su aktivnosti koje preduzimaju službenici u institucijama po ovom osnovu identične prilikom razmatranja bilo kojeg zahtjeva za prestanak državljanstva. Stoga ostaje nejasno zašto se u nekim slučajevima naplaćuje 200, a u nekim 800 KM.

- Sagovornici u Ministarstvu civilnih poslova BiH ne znaju tačan razlog razlike u visini takse naglašavajući da je ona i veća u zemljama u okruženju. Međutim, daljom analizom visine iznosa iste takse u regionu evidentno je da u Crnoj Gori visina te iste takse iznosi 588 KM, u Hrvatskoj 657 KM, a u Srbiji 580 KM bez obzira u korist koje države se vrši odricanje od državljanstva ovih zemalja -  navodi se u reviziji.

Inače, nedavno je Naša stranka u parlamentarnu proceduru uputila inicijativu kojom se traži pojeftinjenje ove takse, a po osnovu koje, inače, država svake godine ubire poprilično velika sredstva.

- Prema evidenciji odricanja od državljanstva BiH, od 1. januara do 31. marta ove godine, državljanstva BiH odreklo se 680 osoba - rečeno je za "Nezavisne novine" iz Ministarstva civilnih poslova BiH, odakle su potvrdili da je tokom cijele prošle godine ta brojka iznosila 3.104.

Pritom, i iz ovog ministarstva potvrđuju da administrativna taksa za odricanje državljanstva iznosi 800 KM, s tim što za odricanje radi sticanja državljanstva neke od država bivše Jugoslavije taksa iznosi 200 KM. Kako nam je rečeno iz ovog ministarstva, iznos te takse u skladu je sa odlukom Savjeta ministara BiH

Iz ovog ministarstva ranije su pojasnili da, u postupku odricanja državljanstva BiH, stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili da im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države. 

- U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje i studiranje u inostranstvu - rekli su ranije u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Slaven 15.04.2022. 13:54
    To cak nije ni skupo u odnosu na zadovoljstvo i olaksanje koje donosi..
  • Generic placeholder image
    Zloba 15.04.2022. 09:42
    Ali i najslađe...
Povezane vijesti
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji
Cijena jagnjadi pada, potražnja nikad gora Cijena jagnjadi pada, potražnja nikad gora
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    20h 53m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    23h 12m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    23h 39m
    0
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    19h 0m
    0
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    19h 4m
    0