Одржан 4. фестивал изворног српског пјевања ,,Соколац 2020″

17.10.2020. 18:52
0
ИЗВОР: Соколац-срце Романије

Четврти фестивал изворног српског пјевања „Соколац 2020“, на којем је учествовало више изворних група и гуслара из Републике Српске, Србије одржан је данас у Сокоцу, уз поштовање свих мјера заштите од вируса Ковид – 19.

Организатор ове манифестације Недељко Жугић казао је да се фестивал реализује у оквиру пројекта Удружења за информативно културну дјелатност „Свети Сава” са Пала, у партнерству са соколачким Културно – умјетничким друштвом „Завичај”.

– Замисао је била да се овим сабором покажу наши изворни пјевови, упјевавања и натпјевавања. Романију сам изабрао зато што је она централна висораван, наша „апостолска гора“ и одавде све треба да крене. Конкурс је јавно објављен, трудили смо се да позовемо све групе са Сарајевско – романијске регије и Горњо – дринске регије, али су нам се одазвала и културна друштва из Србије. Саборовање је ревијалног карактера, само настојимо промовисати српско изворно пјевање, да се види колико се ко одлукује по завичајном пјеву, јер тога нам недостаје, утопили смо се у равно пјевање – нагласио је Жугић.

Слика

Потпредсједник КУД-а „Завичај“ из Сокоца Слободан Комленовић, које је партнер у овом пројекту је истакао да њихово удружење званично постоји три године, од када је и покренуто одржавање Фестивала изворног српског пјевања.

– Настојимо да будемо чувари његујући традицију изворног пјевања романијског краја и Гласинца. Због тренутне епидемиолошке ситуације, нисмо могли да организујемо манифестацију као претходних година, али смо задовољни што је традиција настављена, што смо се успјели окупити и представити оно најбоље што знамо – пјевање, које се не смије бацити у заборав. Пазили смо на број људи на једном мјесту, па смо направили распоред наступа, како би биле испоштоване све мјере Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације – појаснио је Комленовић.

На саборовању изворног пјевања учествовала су културно – умјетничка друштва која су званично регистрована са својим обимним биографијама.

Учешће је узело Гусларско друштво „Раде Јамина“ из Вишеграда, а један од чланова Петар Ђукановић је рекао да поред гусларског друштва имају и мушку пјевачку групу.

– Његујемо традиционалну изворну пјесму Романије, сарајевског поља и сада дрињске регије, јер смо у Вишеграду али смо сви из Сарајева. Трудимо се наставити своје обичаје, традицију, па и пјесму. Оваква дешавања и скупови представљају један бисер, који нас чини срећним и задовољним – додао је Ђукановић.

Једна од бројних група које су учествовале на саборовању је Пјевачка женска група „Треће доба“ из Косјерића, а представник Милинко Милосављевић је нагласио да женски вокали који су стигли данас на Соколац пјевају више од педесет година.

– Наступамо у многим градовима широм региона, освајана су прва мјеста, познати смо по погачијади, старом пјевању код Срба, учествовали смо у снимању више домаћих филмова, али и бројним телевизијским и радијским емисијама – казао је Милосављевић.

Учесник пјевачке групе „Драгачевски вез” Надежда Златић из Лучана, рекла је да учешће на овом Сабору представља лијепо дружење, као и преношење обичаја, пјесама и игара из Србије у РС.

– Имамо петнаест чланова, групу подмлађујемо, доводимо младе људе, јер смо ми већ у годинама, ред је да млада покољења преузму главне улоге. Преносимо им пјесму, обичаје и културу нашег Драгачева које је познато по труби и Сабору у Гучи. Први пут смо у Сокоцу, одушевљени смо гостопримством, надамо се да ће нам домаћини узвратити на исти начин и посјетити нас већ наредне године – истакла је Надежда.

Четврти фестивал изворног српског пјевања „Соколац 2020“ су финансирали Министарство спољних послова Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, са око 2.480 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег прекинуо електроснабдијевање у 15 соколачких села Снијег прекинуо електроснабдијевање у 15 соколачких села
Забрањен саобраћај за теретна возила преко Романије због обилних сњежних падавина Забрањен саобраћај за теретна возила преко Романије због обилних сњежних падавина
Подјела бодова у Сокоцу Подјела бодова у Сокоцу
Најчитаније
 • Ухапшено лице из Источне Илиџе
  11h 27m
  0
 • Ухапшен осумњичени за скрнављење спомен-плоче на Врацама
  7h 6m
  0
 • Враћао се са свињокоља, пао на нож и преминуо
  13h 39m
  0
 • Главаш осудио одлуку Владе РС о укидању канцеларије Републичког завода за заштиту културе у Палама
  11h 1m
  0
 • Извјесна наплата јавних паркинга у Источном Новом Сарајеву
  2h 48m
  2