Одржан концерт "Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави"

23.01.2022. 21:44
1
ИЗВОР: СРНА

Осми Међународни концерт "Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави", на којем су наступиле мушке и женске пјевачке групе, народни гуслари, двојничари и фрулаши из 12 градова Републике Српске и Црне Горе, одржан је данас у Источном Новом Сарајеву.

Миленко Дивљан, предсједник Удружења гуслара и пјевача завичајне пјесме "Срђан Кнежевић", рекао је да су због епидемије вируса корона многи планирани учесници одустали од доласка, али да је програм попуњен најквалитетнијим програмом.

- Наше удружење гаји народне обичаје и завичајну пјесму. Традиционално путујемо и имамо тридесетак наступа годишње по Србији, Црној Гори и Републици Српској, тако да је данашњи концерт прилика да се одужимо нашим пријатељима из других градова и узвратимо им гостопримство - нагласио је Дивљан.

Млади гуслар из Приједора Аљоша Марчета рекао је уочи наступа да овај инструмент свира јер воли традицију и епску поезију, те да ће се данас публици представити пјесмом "Смрт војводе Пријезде".

Вођа женске групе у Удружењу "Срђан Кнежевић" Радмила Прстојевић рекла је да ће данас пјевати пјесме посвећене легендарном команданту јединице "Бели Вукови" Срђану Кнежевићу, по коме ово удружење носи име, Романији и Сарајевском пољу.

Члан КУД-а "Завичај" са Сокоца Слободан Комленовић нагласио је да данас наступају са мушком и женском групом, те да, као чувари традиције и културне баштине, у репертоару имају пјесме са подручја романијске и гласиначке регије.

Неким од најбољих својих здравица, публику је поздравио чувени српски народни здравичар Радослав Бањанин.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ana 24.01.2022. 10:05
    Ove karakondzule se u sve petljaju !Kakve veze ima ova crvena dzora sa pravoslavljem ?Sramota !
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 59m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 12m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 6m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 43m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 3m
    0