Održan koncert "Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi"

23.01.2022. 21:44
1
IZVOR: SRNA

Osmi Međunarodni koncert "Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi", na kojem su nastupile muške i ženske pjevačke grupe, narodni guslari, dvojničari i frulaši iz 12 gradova Republike Srpske i Crne Gore, održan je danas u Istočnom Novom Sarajevu.

Milenko Divljan, predsjednik Udruženja guslara i pjevača zavičajne pjesme "Srđan Knežević", rekao je da su zbog epidemije virusa korona mnogi planirani učesnici odustali od dolaska, ali da je program popunjen najkvalitetnijim programom.

- Naše udruženje gaji narodne običaje i zavičajnu pjesmu. Tradicionalno putujemo i imamo tridesetak nastupa godišnje po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, tako da je današnji koncert prilika da se odužimo našim prijateljima iz drugih gradova i uzvratimo im gostoprimstvo - naglasio je Divljan.

Mladi guslar iz Prijedora Aljoša Marčeta rekao je uoči nastupa da ovaj instrument svira jer voli tradiciju i epsku poeziju, te da će se danas publici predstaviti pjesmom "Smrt vojvode Prijezde".

Vođa ženske grupe u Udruženju "Srđan Knežević" Radmila Prstojević rekla je da će danas pjevati pjesme posvećene legendarnom komandantu jedinice "Beli Vukovi" Srđanu Kneževiću, po kome ovo udruženje nosi ime, Romaniji i Sarajevskom polju.

Član KUD-a "Zavičaj" sa Sokoca Slobodan Komlenović naglasio je da danas nastupaju sa muškom i ženskom grupom, te da, kao čuvari tradicije i kulturne baštine, u repertoaru imaju pjesme sa područja romanijske i glasinačke regije.

Nekim od najboljih svojih zdravica, publiku je pozdravio čuveni srpski narodni zdravičar Radoslav Banjanin.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ana 24.01.2022. 10:05
    Ove karakondzule se u sve petljaju !Kakve veze ima ova crvena dzora sa pravoslavljem ?Sramota !
Povezane vijesti
Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 48m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 50m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 43m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 51m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 48m
    0